Jépatojta

0
381
sargarepaMit csináljak, a mostani receptről az egyszeri vicc jutott eszembe, aminek a csattanója az, hogy nyuszika megkérdezi: jépapépvan? Most mégis megkímélem a kedves olvasót a  ezredik ismétléstől. Szóval répatortáról lesz szó, amit meglehetősen idegenkedve fogadtam, de aztán láttam, hogy ízlik mindenkinek, így megkóstoltam.

Kellemesen csalódtam. Finom volt. Sógornőm-szerezte recept, egyszerű, és még az egészséges sütemény kategóriába is beleillik.

 

4 tojás sárgáját keverj ki 2 pohár cukorral, 1 deciliter tejszínnel vagy joghurttal, 1 és fél pohár olajjal, 2 pohár liszttel, 1 és fél pohár darált dióval, 2-3 közepes nagyságú reszelt sárgarépával, 2 kávéskanál szódabikarbónával, kis gyömbérrel, fahéjjal, reszelt citrommal és egy csipet sóval. Ha habosra keverted, add hozzá a tojások felvert habját és kivajazott formába öntve közepes lángon süsd meg.

 

Erzsike megkente pikáns lekvárral, a tetejére pedig csokoládémázat csorgatott, mert Benedek így szereti. Az eredeti recept viszont citrommázat ír, amit a következőképpen készíthetsz el: 2 evőkanál citromlevet melegíts meg, majd keverd össze 15 dkg porcukorral. – A boltban  lehet kapni különféle ízesítésű poralakú mázakat, aki nem szeret kísérletezni, az bátran használhatja azokat is. – A kihűlt torta tetejét kend be vele, és kicsit várj, hogy megkössön. Nagyon finom narancslekvárral is, de középbe kenhetünk  almalekvárt is.

 

A legközelebbi találkozáskor igazi meglepetéssel szolgálok. Márti nagyon sokat foglalkozik a medvehagyma elkészítésével, ő ígérte meg, hogy a Kisduna olvasóit is beavatja ennek a pompás, nemrég újra felfedezett fűszernövénynek a titkaiba. Már alig várom, mert a kertembe telepítettem néhány tövet, és most a legszebb a levele.

 

Marosi Málna