Zöld-sárga ? ünnepi saláták

0
407
salataIlyenkor húsvét tájékán már mindenki nagyon vágyik a salátákra. A szokásos húsvéti sonkához, töltött tojáshoz 3-4 féle salátát is készíthetünk. Friss kenyérrel, vagy anélkül, mindig meg tudjuk kínálni a betérő vendéget, rokonokat, barátokat.

Nézzük például a krumplisalátát, ami nálunk anyám specialistása, már írtam is egyszer a Kisduna nyomtatott változatában. Tejföllel, hagymával, kiflikrumpliból készül, titka az, hogy előző nap kell elkészíteni, hidegen kell sózni, ízesíteni savanyú-uborka levével, majd  jó sok tejföllel összekeverni. Ugyanígy készülhet főtt szárazbabból is babsaláta.

 

A következő variáció a bajor krumplisaláta. Éveken keresztül próbáltam megtalálni azt az ízt, ami nekem olyan nagyon ízlett ebben a köretben, nem jöttem rá. Mára már kiderült az igazság. Ezt a salátát úgy kell készíteni, hogy langyosan kell a krumplit leönteni húslevessel, majd mustárt összekeverek olajjal, és erre is hagymát vágok. Nem kell neki sokáig állni, frissen fogyasztható, és tálalás előtt kicsit össze is gyúrom. Garantálom, hogy ízleni fog, a füstölt sonkához nagyon passzol.

 

Galambsaláta: ezt apám készítette mindig, – persze nem galambból – hanem  a kertünkben gyomként nőtt a galambsalátából. Megmosta, majd vágott hozzá apróra hagymát, néha retket, vagy bármi olyat, amitől úgy gondolta, hogy gazdagíthatja a salátát. Ehhez a szokásos módon sóval, cukorral, ecettel, vízzel levet készített, és tálalás előtt beletette a zöldségeket. Mindig borzasztó savanyúra sikeredett, de mi boldogan ettük, nem kifogásoltunk semmit.

 

Tojássaláta: ez ilyenkor nagyon kézenfekvő, és pofonegyszerű. Sűrű majonézt készítünk, ebbe szeleteljük bele a kemény tojást. És már készen is van. Ugyanígy készül a sajtsaláta, csak annak egy kicsit borsosabb az ára. Ha ilyet készítesz, füstölt sajtot feltétlen tegyél bele.

 

Wellnes-fitnesz: bár elveim ellen való ? miszerint ünnepkor ne fogyókúrázzunk ? tiszteletben tartom azoknak a szokásait, akik vigyáznak az étkezésre. Ezeknek a salátáknak az elkészítésénél szóba nem jön a tejföl, meg a cukor, hanem ízlés szerint citrommal, sóval, esetleg hangyányi mézzel ízesített salátalével és olívaolajjal öntjük le a friss zöldségeket: retket, rukkolát, galambbegyet, ilyen-olyan fidres-fodros fejes salátákat, reszelhetsz rá sárgarépát, zellert, és mindent, amit találsz a piacon.  A lustábbak kedvéért saláta-mix-ként lehet kapni keveréket is, ezzel aztán az ízesítésen kívül egyéb dolog nincsen.

 

Változatossá tehetjük salátáinkat a mártásokkal is. Tehetünk bele apróra vágott zöldkaprot, vagy bazsalikomot, medvehagymából készült pestót, préselt fokhagymát, frissen őrölt tarkaborsot, esetleg tormát, zöldpetrezselymet, tárkonyt, kakukkfüvet. Mindent frissen aprítva-préselve-őrölve a legjobb, ilyenkor jönnek elő a legintenzívebben az ízek. Nagyon földobják a salátákat a különféle olajok is: elsősorban az olíva, aztán a dió, tökmag, és egyéb, a bioboltokból beszerezhető étkezési olajak.

 

Kedves Asszonytársak, akkor kalandra fel! Térjetek el a megszokott ízektől néha, próbálkozzatok bátran az újítással. Hogy a hagyományok se maradjanak, ki, nagycsütörtökön tégy spenótot vagy sóskát a tányérba, nagypénteken pedig a lehető legegyszerűbb böjti étket tálald.

Boldog ünnepeket kívánok, szépen terített asztal mellett, finom ételek, italok, és persze kedves emberek társaságában. Talán az idő is kegyes lesz hozzánk, és ragyogó tavaszt hoz ez a reményt sugárzó ünnep.

 

Marosi Málna