Váci Passió

0
624
DSCN6771_211020Virágvasárnap délutánján a váci Kálvária dombon, szép időben, sok hívővel megrendezésre került egy Passiójáték. Vácott a Passiók mozgalmas előadását a Familia Gladiatoria (Kulturális Egyesület) kezdte el 1995-ben a Kálvária domb alatti mezőn.
Annak a Passiónak a forgatókönyvét Gyimesi László, Aquincumban élő költő írta meg és kért meg a bennünket, hogy vigyük színre. Abban az évben két előadás volt, az első Vácott, a második Aquincumban, a polgárvárosi amfiteátrumban.

A váci előadáson egy kisebb csoda is történt. Mikor a kereszten függő Jézus kimondta, hogy ?Elvégeztetett?, egy felhő ?ugrott? a Nap elé, homályba borítva a világot. Olyan gyorsan került a fény útjába, mintha odarántották volna.

DSCN6821_211945

A Gyimesi László féle Passiók egészen 2001-ig tartottak. 2009-ben keresett meg Uracs Györgyné a Deákvári katolikus közösség hitoktatója, hogy a Familia Gladiatoria közreműködne-e, az általuk írott Passió előadásban, melyben a hívek is játszhatnának? Örömmel mondtam igent a felkérésre, mert mindannyiunknak felemelő érzésekben volt része az elmúlt előadások során. A tavalyi és az idei évben résztvevők emelkedő száma jelzi, hogy a deákvári katolikusok és a Familia Gladiatoria közös munkálkodása eredményes.

Krisztus brutális megfeszítésének látványa, hangjai, a légiósok unott, iparosokra jellemző viselkedése és a Krisztust – követők mély bánata között feszülő ellentétek létrehozzák a katarzist. Kibuggyantván a lelkekből a legmélyebb bánatot és a legtisztább sírást, majd a feltámadás hírével emelik fel a szíveket a magasba.

Weixelbaum János, a Familia Gladiatoria vezetője