Ne dobd el – újítsd fel!

0
361
konyvapoKristóf Andreával beszélgettem, aki egy igazán különleges szakma rejtelmeibe enged bepillantást minden érdeklődőnek, s bízunk benne, a visegrádi tanfolyamokat számos váci is követi majd.

Kovács Gabriella: Miként kezdődött a könyvkötészet iránti ?vonzalom”?

 


Kristóf Andrea: Hogy hogyan csöppentem bele a szakmába? Félig-meddig muszájból, de mire a két éves szakképzés véget ért, nagyon megszerettem. Másik szakmám, melyet szintén gyakorlok, a szíjgyártás és bőrművesség príma kiegészítője a könyvkészítésnek, hiszen a legértékesebb könyvek bőrbe kötöttek.

 

K.G.: Lehetett tudni a tanfolyamok indításakor, hogy ekkora sikerük lesz?


szakadt_konyv

K.A.: A tanfolyam ötletét a szükség hozta, de időközben kiderült, hogy nagyon sokan érdeklődnek amatőr szinten ez iránt a különleges szakma iránt. S kivétel nélkül mind felnőttek. Nagy öröm volt látni, hogy a Duna jobb partján milyen sok embert érdekel a könyvkészítés, vagy egyszerűen csak a több száz kötetes házi könyvtáruk rendbetétele. Minden mai rémhír ellenére a könyvek és az olvasók vidáman élnek együtt. A könyvkötés mellett megismerkedtek még a szakma mellékágaival is, mint pl. a dobozkészítés.

 

K.G.: Kivétel nélkül mind felnőttek… Lehetne árnyalni ezt? Csupa elhivatott nyugdíjast, vagy különc harmincasokat vonz inkább a dolog?


K.A.: Sokan megfordultak a visegrádi tanfolyamomon: nyugdíjas erdész nagymama, nyomdász, gyógyszerész, ezermester háziasszony, óvónő, tipográfus. A legidősebb tanítványom egy nagymama volt, aki vidáman mesélte, hogy az egyébként vagány unokáinak kedvenc játéka az, hogy háttal a könyvespolcnak meg kell mondani, hol van pl. a ?józsefattilaösszes”? Tévedni ciki…

 

K.G.: Pontosan mi is ez a most induló tanfolyam?


K.A.: 2011. május 30-án indítom második könyvkötő tanfolyamomat Vácott. Az első helyszínen, Visegrádon, immár nyolc éve töretlen érdeklődéssel és lelkesedéssel fut.

 

Zszlfests

 

A visegrádi tanfolyam híre tehát átröppent a Dunán, s a balparti érdeklődés hatására gondoltam, Vácon is indítok egyet. Egyelőre nyári elfoglaltságként, de ha az érdeklődés töretlen, ősztől is folytatjuk a munkát.  Szeretettel várok mindenkit 12-120 éves korig! Jelentkezni lehet honlapomon található elérhetőségek valamelyikén.

 

A fotókat Kristóf Andrea bocsátotta rendelkezésünkre.