A Kisdédi meg a Grósz

0
382
gorgey“1849 júliusában Görgey Artúr a Duna bal partján vonult seregével Komáromból Vác felé az orosz hadsereg ellen, s a hagyomány úgy tartja, hogy Wiedermann Gáspárné (született Rudolf Rozina) helyi lakos fejkendőjével kötötték be a sebesült fővezér fejét a Scheili-féle házban.”

Az apai dédnagyapám Scheili Kálmán volt, feleségét – dédnagyanyámat – Walcz Rozáliának hívták. Az ő házuk alól indult az a bizonyos árok a Stuckon át derékszögben, ami a talajvizet/áradásból visszamaradt vizet visszavezeti a gáton lévő zsilipen keresztül a Dunába. Ezt az árkot hol Scheili-ároknak, hol Walcz-ároknak nevezik a faluban.

 

10-24Isaszeg

 

A pincesoron van egy présházunk, abban található egy régi, eredeti állapotú, 150 éves prés, amire az évszám mellett (azt hiszem 1863) bele van vésve egy monogram is: W G – Wiedermann Gáspár. Ennek a távoli szépapámnak/ősömnek a felesége volt Wiedermann Gáspárné. A Scheili-féle ház pedig az a ház (már részlegesen átépítve), ahol nagyapám él a Kossuth utcában.

 

Kikerestem Nagydédimről két fotót a Falumúzeum honlapján. Dédnagyanyám fél méterrel alacsonyabb volt dédnagyapámnál, ezért hívtuk őt mi, unokák Kisdédinek, dédnagyapámat pedig Nagydédinek. Fura volt, mert apám a Kisdédit Grósznak (nagynak) nevezte, hiszen neki nagyanyja volt.)

 

Neubauer Rudolf

 

Gabi véleménye erről:

Ettől olyan jó itt lakni – Ti, akik mindig itt éltetek, nem tudjátok (de, mégis), hogy mekkora érték ez, és az, hogy gyermekeink ebbe születnek bele, leírhatatlanul jó!