Bodzavirág, bodzaszörp, bodzadzsem és bodzaecet

0
1345
bodzaSzól a kakukk, bodzabokrok fehér csipkés tányérjukkal terítenek, eljött a bodzaszörp ideje. Hál? Istennek, azért vannak még olyan helyek, ahol nem szennyezi benzingőz, bátran szedhető. Maga a virág is csodálattal tölt el! Míg bimbós, mintha mirtusz volna, ha kinyílik, megannyi kis virág összebújva alkotják a tenyér nagyságú bodzavirágot. Az illata bódító, ennél már csak az ízét szeretem jobban.

A bodza (Sambucus), amely Magyarországon őshonos, régen a szegény emberek gyógyszere volt. A virága, levele, érett bogyója is tartalmaz gyógyhatású anyagokat. A virágzata flavonoidokat, fahéjsav-származékokat, illóolajat és nyálkát tartalmaz. Az érett, sötétkék bogyója gyümölcssavakat, C-vitamint, A-vitamint, flavonoidokat valamint antociánokat (szambucint) tartalmaz.

A bodzateát meghűléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják. A bogyókból készített savanyú lekvár (népies neve: csete) kiváló hashajtó és vizelethajtó. Használják még vértisztításra és köhögéscsillapításra is. A leveléből készült tea reumás bántalmakra nagyszerű gyógyír, de lázcsillapításra is ajánlják.

Bodzaszörp

bodzaszorp

Mivel nagy a család és mindannyian szeretjük, gyakran szedjük, vigyázva, hogy a virágot dajkáló bokor ne sérüljön. Mi így készítjük belőle a szörpöt: 5 liter vízre vetítve, 4-5 db citrom, 8-10 szem citrompótló, ami természetesen kifacsart citromlével helyettesíthető, cukor és itt egyéni ízlésre kell hivatkoznom, ki mennyit tesz bele, kb.40 dkg, vagy méz. A vízbe a cukor mennyiségének felét karamellként rakjuk bele, ettől szép színe lesz, de a szörp ízét is befolyásolja, belekarikázzuk a megmosott citromokat, beleszórjuk a citrompótlót (vagy citromlevet) és 10-12 db. bodzavirág fejet. Igyekszem ép fejeket gyűjteni, nem szükséges megmosni, hadd maradjon rajta a virágpor is. Párszor megkevergetjük, hogy a hozzávalók oldódjanak, aztán nincs más dolgunk, mint 2 nap után leszűrve üvegekbe öntsük. Behűtve, akár még tovább hígítva finom üdítő ital. Citromkarikával a pohár szélén, a hidegen gyöngyöző bodzaszörp még látványnak sem utolsó.

Télire is eltehető, akkor több virág, 1,5-2 kg cukor kell bele és tartósítószer, kinek-kinek a meggyőződése szerint.

Bodzaecetet még nem készítettem, de ezt a receptet találtam:

?Egy 0,7 l befőttesüvegbe beleteszek 6-8 bodzavirágzatot, ráöntök fél liter 5 %- os biológiai erjesztésű almaecetet, jól összekeverem, majd lezárom az üveget és kiteszem a kamrába. Három hétig minden nap egyszer megkeverem, vagy csak megfordítom, megrázogatom az üveget. Ezután leszűröm és üvegbe töltöm. Különleges ízű ecetet használhatjuk zöld salátákhoz, de grillezett zöldségekhez is.?

Bodzadzsem

Az érett, fekete bodzát vízzel leöblítjük és leszemezzük. Egy kg gyümölcshöz 80 dkg cukorból 2 dl vízzel sűrű szirupot főzünk, belekeverjük a gyümölcsöt, és erős tűzön addig főzzük, amíg kissé sűrűsödni nem kezd. Forrón üvegekbe töltjük, lekötözzük, és száraz gőzbe rakjuk.

A kísérletezhető receptek után nagymamám bodza ?fánkját? ajánlanám. Tulajdonképpen egy sűrű palacsinta tésztába morzsoljuk a bodzavirágot, és így sütjük ki, háromszögbe hajtjuk, és megszórjuk porcukorral.

A bodza a természet ajándéka nekünk, éljünk vele!

Andresz Györgyné, Zsuzsi

Ehhez nincs mit hozzáfűznöm. Kövessék a képviselő-asszony utasításait, és kortyolgassanak jóízűen az üdítő bodzaszörpből főleg ebben a nagy melegben!

Marosi Málna