A Borászportál cikke: Borfellegvár nyílik Nagymaroson

0
460
toborzoA Dunakanyarban, Nagymaroson, a Hegy utcában nyitja meg kapuit a toBORzó borospince. A június 24-én nyitó borturisztikai látványosság hazánk tíz borvidéke, mintegy húsz borászatának nedűit kínálja. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatásával megvalósult beruházás küldetésének tekinti Nagymaros több évszázadra visszanyúló bortermelő hagyományának felélesztését.

Kevesen tudják, hogy Nagymaroson a szőlő valószínűleg ősnövény volt, de az elnéptelenedés hosszú ideje alatt kipusztulhatott. Az 1700-s években betelepített – döntően német ajkú – lakosság azonban újból megkezdte a szőlőtelepítést. A nagymarosi szőlőtermesztés és borászat a XIX. században élte fénykorát, amikor is kofahajókkal szállították a bort Pestre, Budára és Bécsbe.

Az évszázadok alatt borospincék sokasága épült, amelyek közül egyet vásárolt meg, bővített ki és újított fel a DekanTer-Plusz Kft. A háromhajós, impozáns pince a toBORzó nevet kapta, utalva küldetésére, mely szerint Nagymaros új találkozóhelye, agorája szeretne lenni.

A pince kínálatának különlegessége, hogy egy speciális, hazánkban még ritkaság számba menő újdonsággal jelentkezik: ?Járja be Magyarország borútjait egy borpincében?. A borkóstolók során a látogatók ugyanis keresztmetszetet kapnak a hazai borrégiókról, huszonhat borászat borainak kínálatával.

A toBORzó természetesen kiemelten foglalkozik a térség boraival, borászaival, rendszeresen bemutatkozási lehetőséget biztosít számukra. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból, a turisztikai tevékenységek ösztönzésére beadott sikeres pályázat segítségével új lendületet és piaci lehetőséget kap a Dunakanyar borászata.

A borkóstolások természetesen kiegészülnek borkorcsolyák felszolgálásával, ahol a pincészet nagymértékben támaszkodik a régió ?gyümölcseire?. A Duna – Ipoly – Hanság speciális termékei kerülnek az asztalra: sajtok, egyedi pékáruk, pogácsák, sonkák, kolbászok, gyümölcsök, lekvárok, mézek.

A nyitási hétvége szombatján, június 25-én, a Vylyan pincészet tart borkóstolót, megnyitva az összes beszállító borászat bemutatkozásának egész éven át tartó folyamatát.

Forrás: Borfellegvár nyílik Nagymaroson
Borászportál

2011. június 14., Kedd 15:03

Kisduna infó