Ha tudná a bálna, milyen jó a málna…

0
174
Magyarországon őshonos, a hegyekben vadon is megterem, termesztett változata pedig a kiskertek kedvelt bogyós gyümölcse, ilyen nálunk például a Fertődi aranyfürtű.

marosi_mlnaFotó: Aradi Zsuzsanna

Kismaroson a Marosi málnát termesztették, ez kisebb szemű, mint a kitenyésztett fajták, de ízre ez volt az igazi. Egy 1959-es felmérés szerint, akkor 26 hektárnyi területen termeltek nálunk málnát, ez tovább bővült a 60-as években. Ez a sokszor áldott és szidott gyümölcs-mint mellékjövedelmi forrás a falu korszerűsödésének lett a hajtóereje. Nehéz kereset volt ez, mint a mezőgazdasági munkákból eredő többi is. Az időjárásnak kiszolgáltatva a termés, és az ember. Kora hajnalban indult a málnaszedők csapata kosarakkal, málnaládákkal. A kosarat derekukra kötötték, itt hordozták a szedés ideje alatt málnával rakottan. A kosárból a papírral kibélelt ládába került a málna, szépen elrendezve a málnát átvevők szabályai szerint. Jó időben gurultak az első osztályú szemek, eső után szörpnek szedték a mancsosat. A vesszők összekarmolták a köztük serénykedőket, ezért szedéskor hosszúujjas ruha volt kívánatos. A nyári meleg embert próbáló volt.  A Duna hűsítő habjainak gondolata és a benne fürdés ígérete a gyerekeknek segített elviselni a meleget, mert málnaszedésre ők is be voltak fogva. Az utolsó sor volt mindig a leghosszabb, alig vártuk, hogy szabadulhassunk. Jutalom az 50 filléres fagyi volt, és a fürdés a Dunán.

 

Ma kuriózum a jó málna, és drágán is mérik, de azért feledve a sok gyerekkori és fiatalkori kellemetlen órát, napot, még szeretjük is! Magas káliumtartalma ismert, de foszfort is tartalmaz jelentős mértékben, cukortartalma kb. 5-10%. Azon felül, hogy roppant finom, a málna előnyösen befolyásolja a bélműködést, amely rendkívül magas rosttartalmának köszönhető. Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a ma egyre gyakoribb vastagbélrák kialakulásának kockázata. Gyümölcsében magas a C- és E-vitamin koncentráció, ennek köszönhetően jelentős antioxidáns, előnyösen hat a szív- és érrendszer megfelelő működésére.

 

Talán frissen a legfinomabb, de desszertekbe is keverhetjük és sütemények alapanyagaként is felhasználhatjuk. A hideg málnalevesnél, vagy turmixnál nincs kellemesebb hűsítő a nyári  melegben. Főzhetünk belőle lekvárt, de arra vigyázzunk, hogy kizárólag ép szemeket válogassunk hozzá, különben gyorsan megromlik, hiába zárjuk le gondosan az üveget. Elkészíthetjük hagyományosan, cukorral felfőzve, de ha nem akarunk órákig állni a tűzhely mellett, érdemes valamilyen zselésítővel besűríteni. A zselésítő zacskóján írtak szerint járjunk el. Citrommal ízesítve szintén nagyon finom, de ribizlivel keverve is pompás.

Málnaszörp készítése

Hozzávalók: 5 kg málna, 2,5 liter víz, 5 kg kristálycukor, 50 g kristályos citromsav, 7,5 g szalicilsav A málnát összezúzzuk, hozzáadjuk a vizet és a kevés vízben külön feloldott citromsavat, majd az egészet két-három napig állni hagyjuk (előerjesztés). Szűrővásznon szűrjük, hagyjuk lecsepegni, de a málnát nem nyomkodjuk ki, különben zavaros levet kapunk. A szűrt lé minden literéhez 1 kg kristálycukrot és 1,5 g szalicilsavat adunk, és oldódásig keverjük. A szörpöt tiszta palackokba töltjük, zárjuk és hűvös helyen tartjuk. Hasonló módon készíthetünk egyéb bogyós gyümölcsökből (pl. szeder, piros ribiszke, stb.) is szörpöt. Mivel a málna frissen gyorsan romlik, érdemes lefagyasztani, így akár télen is csemegézhetünk belőle, tehetjük krémekbe, süteményekbe, italokba.  Sokféle recept létezik málnából, álljon itt egy-két különlegesebb.

Fehérboros málnazselé

 

Hozzávalók: 10 lap vagy 30 g színtelen zselatin, 5 dl fehérbor, 1,2 dl málnaszörp, 8 dkg cukor, 40 dkg málna, átlátszó fólia.

A zselatinlapot hideg vízbe áztatjuk. A fehérbort 1 dl vízzel, a szörppel és 5 dkg cukorral a cukor teljes feloldódásáig hevítjük. A forró folyadékban feloldjuk a kinyomkodott zselatint, és rövid ideig hűlni hagyjuk.
Egy kb. 20 cm hosszú pástétomformát kiöblítünk hideg vízzel. Az alján elosztjuk a málnát, és ráöntjük a zselét. Folpakkal letakarva, 6-8 órára hűtőbe állítjuk.
A megszilárdult zselét rövid időre forró vízbe állítjuk, majd éles késsel elválasztjuk a forma oldalától. Tálra borítva felszeleteljük, tejszínnel pompás desszert.

Málnakrém leves

 

A málnából pár szemet a díszítéshez félreteszünk, a többit a turmixba öntjük. Adunk hozzá ? l liter tejet, 2 dl tejszínt, két zacskó vaníliáscukrot, némi porcukrot, őrölt fahéjat, őrölt szegfűszeget majd turmixoljuk. Szűrőn átszűrjük, esetleg reszelt citromhéjjal, maradék málnaszemekkel és felvert tejszínhabbal díszítjük. Behűtve fogyasztva az igazi!

Málnás tiramisu

Hozzávalók: 50 dkg málna,(télen a fagyasztott) 1 doboz (25 dkg) mascarpone sajt, 1 citrom, 30 dkg cukor, 3 tojás, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csomag babapiskóta A málnát ízesítsük cukorral, citromlével és vaníliás cukorral. Turmixoljuk, majd egy szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek a mártásba. Egy másik keverőtálba tegyük a mascarpone sajtot, adjunk hozzá ízlés szerint cukrot, vaníliás cukrot valamint 3 tojás sárgáját. Keverjük jól össze. A tojások fehérjét verjük kemény habbá, és azt is óvatosan keverjük a sajtos masszához.  A babapiskótákat mártogassunk bele a málnaszószba, tegyük egy üvegtál aljára, majd egy réteg sajtkrémmel fedjük be. Utána ismét málnás babapiskóta kerül, és a végén sajtkrémmel fejezzük be. Tegyük hűtőbe a sütit legalább fél napra, hogy a piskóta jól átázzon. Tálaláskor nyakon önthetjük a maradék málnaszósszal. Kellemes málnás perceket kívánok mindenkinek!

Andresz Györgyné Zsuzsi


Azért ehhez tényleg muszáj egy-két keresetlen szót fűznöm, nem csak a névrokonság miatt. Évekig a számba nem vettem a málnát, annyira nem szerettem és borzongva gondoltam vissza a napszámos időszakokra. De hát az évek múlnak, és a megszépítő messzeség erre is vonatkozik. A meleget most sem kedvelem túlzottan, de a málnát már csipegetem, a turmixot kifejezetten kedvelem, és most Zsuzsi javaslatára ki fogom próbálni a nagy kedvenc tiramisu málnás változatát is. Csak rá ne szokjanak, mert tényleg lassan aranyárban mérik, olyan kevés van belőle! Bár az udvarunkban ott piroslik már: mindig június 20-a körül volt az első nagyobb szedés.

Sok nyári finomságot kíván Marosi Málna!