Kismaroson a Marosi málnát termesztették, ez kisebb szemű, mint a kitenyésztett fajták, de ízre ez volt az igazi. Egy 1959-es felmérés szerint, akkor 26 hektárnyi területen termeltek nálunk málnát, ez tovább bővült a 60-as években. Ez a sokszor áldott és szidott gyümölcs-mint mellékjövedelmi forrás a falu korszerűsödésének lett a hajtóereje. Nehéz kereset volt ez, mint a mezőgazdasági munkákból eredő többi is. Az időjárásnak kiszolgáltatva a termés, és az ember. Kora hajnalban indult a málnaszedők csapata kosarakkal, málnaládákkal. A kosarat derekukra kötötték, itt hordozták a szedés ideje alatt málnával rakottan. A kosárból a papírral kibélelt ládába került a málna, szépen elrendezve a málnát átvevők szabályai szerint. Jó időben gurultak az első osztályú szemek, eső után szörpnek szedték a mancsosat. A vesszők összekarmolták a köztük serénykedőket, ezért szedéskor hosszúujjas ruha volt kívánatos. A nyári meleg embert próbáló volt. A Duna hűsítő habjainak gondolata és a benne fürdés ígérete a gyerekeknek segített elviselni a meleget, mert málnaszedésre ők is be voltak fogva. Az utolsó sor volt mindig a leghosszabb, alig vártuk, hogy szabadulhassunk. Jutalom az 50 filléres fagyi volt, és a fürdés a Dunán.
Ma kuriózum a jó málna, és drágán is mérik, de azért feledve a sok gyerekkori és fiatalkori kellemetlen órát, napot, még szeretjük is! Magas káliumtartalma ismert, de foszfort is tartalmaz jelentős mértékben, cukortartalma kb. 5-10%. Azon felül, hogy roppant finom, a málna előnyösen befolyásolja a bélműködést, amely rendkívül magas rosttartalmának köszönhető. Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a ma egyre gyakoribb vastagbélrák kialakulásának kockázata. Gyümölcsében magas a C- és E-vitamin koncentráció, ennek köszönhetően jelentős antioxidáns, előnyösen hat a szív- és érrendszer megfelelő működésére.
Hozzávalók: 5 kg málna, 2,5 liter víz, 5 kg kristálycukor, 50 g kristályos citromsav, 7,5 g szalicilsav A málnát összezúzzuk, hozzáadjuk a vizet és a kevés vízben külön feloldott citromsavat, majd az egészet két-három napig állni hagyjuk (előerjesztés). Szűrővásznon szűrjük, hagyjuk lecsepegni, de a málnát nem nyomkodjuk ki, különben zavaros levet kapunk. A szűrt lé minden literéhez 1 kg kristálycukrot és 1,5 g szalicilsavat adunk, és oldódásig keverjük. A szörpöt tiszta palackokba töltjük, zárjuk és hűvös helyen tartjuk. Hasonló módon készíthetünk egyéb bogyós gyümölcsökből (pl. szeder, piros ribiszke, stb.) is szörpöt. Mivel a málna frissen gyorsan romlik, érdemes lefagyasztani, így akár télen is csemegézhetünk belőle, tehetjük krémekbe, süteményekbe, italokba. Sokféle recept létezik málnából, álljon itt egy-két különlegesebb.
Fehérboros málnazselé
Hozzávalók: 10 lap vagy 30 g színtelen zselatin, 5 dl fehérbor, 1,2 dl málnaszörp, 8 dkg cukor, 40 dkg málna, átlátszó fólia.
A megszilárdult zselét rövid időre forró vízbe állítjuk, majd éles késsel elválasztjuk a forma oldalától. Tálra borítva felszeleteljük, tejszínnel pompás desszert.
Málnakrém leves
Málnás tiramisu
Hozzávalók: 50 dkg málna,(télen a fagyasztott) 1 doboz (25 dkg) mascarpone sajt, 1 citrom, 30 dkg cukor, 3 tojás, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csomag babapiskóta A málnát ízesítsük cukorral, citromlével és vaníliás cukorral. Turmixoljuk, majd egy szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek a mártásba. Egy másik keverőtálba tegyük a mascarpone sajtot, adjunk hozzá ízlés szerint cukrot, vaníliás cukrot valamint 3 tojás sárgáját. Keverjük jól össze. A tojások fehérjét verjük kemény habbá, és azt is óvatosan keverjük a sajtos masszához. A babapiskótákat mártogassunk bele a málnaszószba, tegyük egy üvegtál aljára, majd egy réteg sajtkrémmel fedjük be. Utána ismét málnás babapiskóta kerül, és a végén sajtkrémmel fejezzük be. Tegyük hűtőbe a sütit legalább fél napra, hogy a piskóta jól átázzon. Tálaláskor nyakon önthetjük a maradék málnaszósszal. Kellemes málnás perceket kívánok mindenkinek!
Azért ehhez tényleg muszáj egy-két keresetlen szót fűznöm, nem csak a névrokonság miatt. Évekig a számba nem vettem a málnát, annyira nem szerettem és borzongva gondoltam vissza a napszámos időszakokra. De hát az évek múlnak, és a megszépítő messzeség erre is vonatkozik. A meleget most sem kedvelem túlzottan, de a málnát már csipegetem, a turmixot kifejezetten kedvelem, és most Zsuzsi javaslatára ki fogom próbálni a nagy kedvenc tiramisu málnás változatát is. Csak rá ne szokjanak, mert tényleg lassan aranyárban mérik, olyan kevés van belőle! Bár az udvarunkban ott piroslik már: mindig június 20-a körül volt az első nagyobb szedés.