A könyv becsülete

0
370

konyvA könyvek egymáson feküdtek. Régebbiek, újabbak, ez látszott a borítójukon. Volt köztük keménylapos mesekönyv és lapozgató kicsiknek. Itt feküdt a Biblia, a Szentek élete vaskos példánya, a Jézus szeret minket- gyerekeknek való kiadványa, Szabó Magda Régimódi története, Hemingway, Fekete István, Makai Sándor, Berkesi András, Gárdonyi Géza, Hajnóczy Rózsa, Boccaccio könyvei sok más könyv társaságában. Volt itt német társalgási könyv, logaritmus táblázat, ismeretterjesztő kiadványok. Válogattunk Imrével, bele-bele lapozgatva egy-egy könyvbe.

 

Ezt szeretem, ezt még nem olvastam-mondogattuk egymásnak.

 

A könyvet mindig alázattal veszem kézbe gyerekkorom óta, nagyon szeretek olvasni. Jó lapozgatni az új könyvet, érezni a nyomdafesték szagát, és az öreg könyvet, amelyik a kedvenc résznél nyílik szét. Mondhatni mindenevő vagyok, de természetesen vannak kedvenc íróim, kedves könyveim, némelyiket kívülről tudom. Az ágyam mellett sorakoznak az aktuális olvasni valók. Elalvás előtt, ha csak 2-3 oldalt bírok, akkor is fellapozom valamelyiket, és olvasom. Ellazítanak, felkavarnak, gondolkodásra serkentenek, tanulok belőlük, szórakoztatnak, érzelmeket közvetítenek, kinyitják a világot.

 

Most is válogattam, egyiket a másik után raktam félre magamnak.

 

A könyvválasztás pikantériáját az adja, hogy mindez ma délelőtt a temető melletti koszos, nagy konténer tetején történt. A kukából már Imre halászta ki őket és rakosgatta sorba, én éppen a szemetet vittem ki a temetőből.

Még mindig gazdagok vagyunk, hiszen kidobáljuk értékeinket. És ha már nekünk nem fontosak, miért nem ajánljuk fel annak, aki örülni tud neki, és megbecsüli?

 

A községi, vagy iskolai könyvtár helyet adott volna ezeknek a könyveknek is biztosan, és még sok olvasójukat varázsolhatták volna el.

 

Átfutott az agyamon a történelemnek egy ?két sötét korszaka, mikor máglyát raktak a könyvekből, vagy más módon semmisítették meg őket.

 

Nincs jogom elítélni a könyvek volt gazdáját, de elszomorított, amit láttam. Emberségünk lassan kopik, veszik?

 

Andreszné Végvári Zsuzsa