Fejtetűre áll már megint a világ

0
406
192Harminc éves csúcson a tetűinvázió. A módosított egészségügyi törvény értelmében már az oktatási intézményekben is lehetséges a tetves gyerekeket kezelni.

A hetvenes-nyolcvanas években volt utoljára annyi fejtetű Magyarországon, mint most. Az élősködő elsősorban az óvodákban és iskolákban fordul elő, emberről emberre terjed, de felbukkanása nem függ attól, hogy ki milyen szociális körülmények között él. Sőt, az élősködők a tiszta fejbőrön sokkal gyorsabban szaporodnak, bár az is igaz, hogy az ápolatlan fejbőr, piszkos, zsíros haj megnehezíti a felderítést és a kezelést.

Az emberen élősködő vérszívókat bárki elkaphatja, de szerencsére a ma kapható korszerű szerekkel és kis odafigyeléssel gyorsan kezelhető a fertőzés. Számos irtószer kapható vény nélkül a patikákban, és létezik olyan készítmény is, amely negyedórán belül elpusztítja a tetveket és a serkét. Fontos tudatosítanunk magunkban, hogy nem szégyen megkapni a fejtetvet, az azonban nagyon is szégyellni való, ha nem vesszük komolyan és nem gondoskodunk szükség esetén a fertőzés megállításáról. Továbbadása a közösséget veszélyezteti, eltitkolása felelőtlenség. Nagyon fontos, hogy a szülők ne  negatív helyzetként éljék meg gyermekük tetvességét, inkább mielőbb tájékozódjanak, lépjenek, hiszen a gyors otthoni kezelés a legcélravezetőbb. Ezzel elkerülhető, hogy az osztályközösségben, csoportban szégyenkezzen társai előtt a gyermek. A tetvesség megszüntetése elsősorban a szülők feladata, mert nyilvánvaló, hogy a csemetét tisztán kell iskolába engedni. A módosított egészségügyi törvény értelmében azonban már az oktatási intézményekben is kezelni lehet a tetves gyerekeket, amit bizony el kell tűrni.

Szakembereink, akiket kérdés esetén felkereshetünk:

Háziorvos: Dr. Székely Zsuzsanna, telefon: 06-27-350-175
ÁNTSZ: Tájékoztatás ? elsősorban szülőknek www.antsz.hu/oek/epinfo/kulsz/tetves
Szt. Damján Fiókgyógyszertár ? Telefon: 06-30-579-83-62, 06-27-581-095

Tünetek


A fejbőrön, főleg fülek mögött és a nyak hátsó felszínén apró, tojásalakú, szürkésfehér serkék nem02 húzhatók le könnyen a láthatók, amelyek a hajszálak hossztengelyével hegyesszöget alkotnak, és ? a korpával ellentétben ?hajszálról, kézzel nem lehet lesöpörni, csak úgy távolíthatók el, ha fésűvel lehúzzák a hajszál végéről. Erős viszketéssel jár, a fejbőrön vörös, kiütésszerű foltok láthatók.


Az ártalom elsősorban abból ered, hogy a vérszívó rovarok nyálmirigyének véralvadás-gátló, értágító és viszketést kiváltó anyagokat tartalmazó váladéka az emberi szervezetbe jutva bőrizgalmat, duzzanatot és gyulladást okozhat. A viszketés miatti gyakori vakarózás felsebzi a bőrt, ezeken a sérüléseken keresztül másodlagos fertőzés érheti a bőrt.

Diagnózis

Fejtetvességre utaló gyanú alkalmával a hajat lazán szét kell bontani, és elsősorban a fülek melletti, mögötti területet valamint a tarkótájat kell átvizsgálni. A serkék és a kifejlett tetvek a barna és fekete hajúakon szabad szemmel is könnyen észrevehetők, a világosabb hajúaknál azonban fokozott figyelem szükséges. Lehetőleg a serkéket kell keresni, mivel ezekből több is található, és a fénykerülő, gyorsan menekülő tetveknél könnyebben fellelhetők. Minden esetben meg kell győződni a talált serkék életképességéről. Ez a legegyszerűbben a leghagyományosabb módon, a ?körömpróbával? bizonyítható: az életképes serke két köröm között összenyomva pattanó hangot ad.

Kezelés

Fejtetvességnél a haj kezelése a legfontosabb, de mivel a fejtetű  gyakran a jellegzetes használati tárgyak (fésű, hajkefe, sapka, fejkendő stb.) közvetítésével is terjedhet, ezért ezek hatásos fertőtlenítését is el kell végezni. A hajszesz a fejtetvesség azonnali megszüntetésére és megelőzésére egyaránt alkalmas. A tetűirtó hajszesszel (például a vény nélkül kapható Nittyfor, Pedex, NIX) a hajas fejbőrt és a hajat gondosan át kell itatni, majd azt a fejbőrbe kell dörzsölni. Ezután meg kell várni, amíg a hajszesz rászárad a hajra (5-15 perc). A hajszesz száradási ideje elegendő arra, hogy a készítmény kifejtse hatását, a tetveket és a serkéket elpusztítsa. Vattával lefedve ügyelni kell arra, hogy a hajszesz a szembe ne jusson.



Megelőzés

Az eredményes védekezés alapja a veszélyeztetett közösségekben végzett rendszeres, gondos szűrővizsgálat. A fertőzött személyek kezelésén kívül rendkívül fontos annak megállapítása, hogy az érintett személy a tetvességet kitől kaphatta meg, illetve kinek adhatta tovább. Ebben a családorvos, az iskolaorvos vagy a védőnő segíthet. A tetűirtó hajszesz nemcsak kezelésre, hanem megelőzésre is alkalmas.


Akkor célszerű alkalmazni, ha fennáll az újrafertőződés veszélye. Otthoni hajmosás után a hajszesszel a haj teljes felületét át kell itatni, majd azt a fejbőrbe alaposan be kell dörzsölni. A készítmény a tetűirtó hatását a következő hajmosásig, akár több hétig is megőrzi, és a fejre kerülő tetveket még a peték lerakása előtt elpusztítja. Amíg a visszafertőződés veszélye fennáll, célszerű a hajszeszes kezelést minden hajmosás után megismételni. A kezelés során a megelőzést szolgálja a fésűk, kefék, hajjal kapcsolatos tárgyak fertőtlenítése, a fertőzött személy által használt törülközők, ruhák, ágyneműk, fejtámlát fedő huzatok forró vizes mosása, a kalapok, sapkák és kabátok vegytisztítása is.


Kisduna info