Népszámlálás – fennakadásokkal

0
377
nepsz2Az alábbi olvasói levelet a kismarosi népszámlálással kapcsolatban kaptuk, s mivel eléggé közérdekű és többeket érint, közzéteszük:



Népszámlálás ? nehogy kimaradjunk!
A hegyen lakók küzdelmei, hogy emberszámba vegyék őket

Ha minden igaz többekhez ? Börzsönyligeten és környékén lakókhoz ? eddig még nem jutott el a népszámlálási kérdőíveket tartalmazó boríték. Miután szeptember 27. és szeptember 30. között kellett volna eljuttatni ezeket minden lakásba és lakott üdülő vagy egyéb besorolású ingatlanba (postaládába, nem feltétlenül kézbe adva) és október 3-án reggelre sem érkezett meg hozzánk, elkezdtem keresni a KSH-t e-mailben, majd később telefonon, hogy ennek mi az oka, és mivel mindenképpen interneten kívánom kitölteni a kérdőíveket, hogyan juthatnék azonosítóhoz és jelszóhoz.

Néhány nap alatt ? e-mail váltások és telefonálás során ? kiderült, hogy a KSH által nyilvántartott ingatlan-besorolás (beépítetlen terület/üdülő/gazdasági épület/hétvégi ház/lakóház/lakás/…) egy 2010-es adatfelvételi időpontot tükröz, de a lakcímnyilvántartóból a személyekre vonatkozó adatokat ? azaz, hogy egy ingatlan legyen az bármilyen típusú lakott-e vagy sem ? 2011. április 22-i dátummal vették. Azaz, ha egy hétvégi ház megnevezésű ingatlan ekkor valakinek állandó vagy ideiglenes lakcíme volt, akkor az is felkerült a listára, hiszen a népszámlálás alkalmával az összes lakóingatlant (lakóház, lakás) és valamennyi lakott ingatlant (üdülő, …) összeírják. A nem lakott hétvégi házakat,… viszont nem!

Sérelmeztem, hogy így például annak, akinek az ingatlana 2010-ben még beépítetlen terület volt, de most már jogerős használatbavételi engedéllyel rendelkező lakóház, amelybe 2011. április 22. után költözött be, és csak ez a lakcíme létezik, akkor ő/ők kimaradnak az összeírásból. Erre felvilágosítottak, hogy az ilyen esetek felderítése, valamint az egyéb okból hibás adatok pontosítása, javítása, valamint a népszámlálási kérdőíveket tartalmazó borítékok ezen ingatlanokra történő eljuttatása is kötelessége a számlálóbiztosnak. A környéken tájékozódva arra jutottam, hogy mindegy mióta lakik itt az ember, általában nem érkezett hozzá semmi!

Később sikerült kiderítenem azt a ?hétpecsétes titkot? ? amelyet véleményem szerint legalább a települési honlapon és a helyi újságban közzé kéne tenni, de akár a KSH weblapján is elérhető lehetne ? miszerint a madarakról elnevezett utcákban ki a népszámlálási kérdezőbiztos. Hogy az ő körzete meddig tart, nem tudom. Kismaroson 15 kérdezőbiztos van, ebből hány fő jut a ?hegyre?, nem derült ki számomra, hiszen a kijelölt körzetek sehol sem fellelhetőek.

A számlálóbiztossal október 6-án 18.00 előtt sikerült beszélnem, és azt ígérte, hogy legkésőbb a hétvégéig megkapjuk a csomagot, bár internetes kitöltésre nincs módunk ? homlokegyenest mást állítva mint a KSH! A csomagot a mai napig ? 2011. október 12. ? sem kaptuk meg! Pedig van postaládánk, és ki van írva mellette az utca és a házszám is a kerítésre. Eközben a KSH ? szóbeli ígéretükhöz híven ? megküldte az internetes kitöltéshez szükséges belépési kódokat. Mi már túl is estünk az adatszolgáltatáson.

Ha bármelyiktek hasonló cipőben jár, a szerkesztőségben ( kisdunaujsag@gmail.com ) megkapja azt az e-mail címet, amelyre egy kitöltött kis táblázatot tartalmazó levélben kell egyedi kódot igényelni az internetes kitöltéshez. Erre október 13. 16:00 óráig legkésőbb kerüljön sor, hiszen ~1,5 nap mire generálnak ilyent. Az interneten történő kitöltés nagy előnye ? amellett, hogy környezettudatos magatartás ?, hogy bármikor félbeszakítható, csak a véglegesítést kell a lezárási határidő 2011. október 16. éjfél előtt megtenni!

A dolog különös bája – a folyamatosan tapasztalt mellőzöttség mellett -, hogy a létszámunkra viszont építenek, hiszen valamely nyári lapszámban értekeztek arról, hogy Kismaros milyen szerencsés helyzetben van például Szokolyához, Kóspallaghoz, Zebegényhez képest, ha az új önkormányzati törvény valóban 2000 főnél húzza meg a határt, az alatti lélekszámú településeken nem lehet önálló hivatal. Kismaros lélekszáma 2011 január 1-jén: 2063 fő ami 11 fővel kevesebb az egy évvel korábbi adathoz képest. Véleményem szerint 63-nál többen vannak a mellőzött “hegylakók”, lehetne felénk néha gesztust gyakorolni…

Olvasói levél
(kapcsolatfelvétel a szerkesztőségen keresztül)


A népszámlálási borítékban szerepelnie kell az internetes kitöltéshez szükséges kódnak. Ha ez nincs benne, akkor az ki lett véve. Ha pedig valaki nem szolgáltat adatokat – mivel kötelező – büntetést fizet, akár 50 000 Ft-ot.

A KSH útmutatója a kitöltéshez:

Tisztelt Hölgyem, Uram!


Szeretettel köszöntjük a Központi Statisztikai Hivatal népszámlálási kérdőívkitöltő honlapján.

Belépés: Az Ön címére eljuttatott borítékban lévő Lakáskérdőív első oldalán található “Azonosító”-t és az “Internetes belépési kód”-ot kell a megfelelő helyre beírni.



Az Azonosító és az Internetes belépési kód az Ön címére eljuttatott borítékban lévő Lakáskérdőív első oldalán található

A magyarországi népszámlálások történetében első ízben van lehetőség arra, hogy interneten válaszoljon a népszámlálási kérdésekre.


Az adatszolgáltatás ? a nemzetiségre, az anyanyelvre, a vallásra, a tartós betegségre és a fogyatékosságra vonatkozó kérdések kivételével ? kötelező.
Ha az internetes kitöltést választja, kérjük, a lakásban élő valamennyi személyről ezen a módon szolgáltasson adatot!


Mennyi időt vesz igénybe a kitöltés? Egy átlagos háztartás esetén 20?25 perc.

Mit tehet?
Az “Azonosító” és az “Internetes belépési kód” megadását követően kitölti a kérdőíveket.  A kitöltést bármikor megszakíthatja, vagy ha a program 20 perc után kiléptette, folytathatja azt, az azonosító kódok újbóli megadásával.

Meddig töltheti ki on-line a kérdőívet?
Október 16-án éjfélig.

Hogyan válaszoljon?
Először a Lakáskérdőív kérdéseire válaszoljon, majd töltsön ki annyi Személyi kérdőívet, ahányan a lakásban laknak.

Belépés után: Az adatokat az előnyomtatott címen lévő lakásról és az ott élő személyekről adja meg.

Ellenőrzés:
Sikeres kitöltésnél a KSH befogadja a kérdőívet, és visszajelzést küld Önnek.  A visszaigazoló lapot, kérjük, mentse el, ezzel igazolhatja, hogy adatszolgáltatási kötelezettségét teljesítette.  Kérjük, hogy a hibás, hiányos, félbehagyott kérdőíveket október 16. éjfélig javítsa ki, fejezze be!

Adatvédelem:
Az adatokat az adatvédelmi törvény szigorú szabályait betartva bizalmasan kezeljük, azokat kizárólag statisztikai célra használjuk fel. Ha nem szeretné, hogy a lakásban élő többi személy lássa az Ön személyi kérdőívét, lehetősége van azt jelszóval védeni.

További információk:
www.nepszamlalas.hu honlapon, vagy a (06-80) 200-014, (06-80) 200-224 8.00?20.00 óráig ingyenesen hívható telefonszámokon.

Amennyiben valaki interneten kívánja kitölteni a kérdőíveket az alábbi e-mail címre írjon:


Az interneten történő kitöltés végső határideje (eddig kell véglegesíteni a bármikor félbehagyható kitöltést): október 16. éjfél. Ehhez a kód igénylést legkésőbb október 13. 16:00 óráig meg kell tenni!

Kisduna infó