Különleges csemegék kezdőknek

0
172
csemegeHiába : vannak emberek, akik félszavakból is értik egymást. Ilyen barátnőm nekem Cserni Kati, akinek az írása olyan, mintha én írtam volna. Kati villámreceptjei következnek, a fogyókúrázók pedig most lapozzanak a salátákhoz! Aki viszont ezeket sem tudja elkészíteni, arról nem is tudom, mit gondoljak. Szerintem ilyen ember nincs is.

Marosi Málna

 


A mai napon kaptam egy német nyelvű adventi különkiadást (aha, megszólalt a német tanszék! a szerk.) ….szebbnél szebb ötletekkel, és gyönyörűséges karácsonyi süteményreceptekkel. Melyekkel csak egy a probléma: ilyeneket az életben nem tudok kreálni! Viszont néhány tipp, melyekkel még a kezdők is nagy sikert arathatnak.

 

Marcipán golyók: vegyél egy csomag / 20 dkg/ mandulareszeléket. Egy dl vízben forralj fel 2 kávéskanál mézet, majd keverd bele. Dúsítsd annyi darált háztartási keksszel, hogy képlékeny masszát kapj. Tégy hozzá néhány csepp mandulaaromát. Ennyi az egész. Ezután formálj kis golyókat, és hempergesd kakaóba. A cukrozott kakaóval finomabb, mint a keserűvel. Érdemes dupla mennyiséggel dolgozni, mert tuti siker. Ha valaki a mandulát nem szereti, finom dióval is.

 

Moscauer: 10 dkg dió, mandula vagy mogyoró, 5 dkg cukrozott narancshéj, 5 dkg vaj, 5 ek. tejszín, 5 dkg cukor, 3 dkg liszt

 

Egy kis lábasban felolvasztjuk a vajat, a tejszínt meg a cukrot, és ha egymásba kavarodtak, erősítünk a lángon. Amint felforrt, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és a tészta készen is van. Az előmelegített sütőben egy tepsibe kis halmokat teszünk, vizes kézzel ellapítjuk a halmokat, és kb. 8-10 perc alatt készre sütjük őket. Ezután még várni kell néhány percet, amíg a kis lepények megszilárdulnak. Amikor készen vannak, az egyik felét olvasztott keserű csokiba mártogatjuk. Itt is érdemes nagyobb mennyiséggel dolgozni. Sokáig eláll, ha közben el nem fogy.

Kandírozott narancshéj: télen sok narancsot eszünk, és bizony kár kidobni a héját, mert nagyon finom csemege készíthető belőle. A héjakat felcsíkozzuk (a jobbak leszedik a fehér belsejét, de ezt a fázist lustaságból kihagyom, és így is finom). A narancshéjakat hideg vízben felforraljuk 3-szor, így biztos nem lesz keserű. Ezután szirupot készítünk: Fél kg cukrot felöntünk fél kg vízzel. Összeforraljuk, beletesszük a narancshéjakat, és kb. egy órán keresztül főzzük lassú tűzön, kevergetve. Majd kivesszük a héjakat, lecsepegtetjük, és cukorban forgatjuk. Így is finom, és a süteményekhez is felhasználhatjuk. A maradék cukros szirupot nem öntöm ki, ahogy esszük a narancsot, úgy pótolom.

 

Aszalt gyümölcs marcipánban: ezt én magam találtam ki. Vegyél lágy marcipánmasszát, csinálj belőle kis golyókat, és tegyél bele aszalt gyümölcsöt. Ha van kedved, a kis golyókat olvasztott csokoládéval díszítheted. Nagyon finom.

 

Aszalt gyümölcsből egyébként úgy is lehet csemegét csinálni, hogy olvasztott csokiba tunkoljuk. Nagyon jó, amikor csak nassolnánk valamit, de az ne legyen túl édes és nehéz.

 

Ördög pirulái: fogalmam nincs, hogy miért, de ez Andris kedvence, így minden évben csinálom. 15 dkg porcukor, 15 dkg darált dió, 8 dkg mazsola, 5 dkg étcsokoládé, 1 csomag vaníliás cukor, reszelt citromhéj, 1 tojásfehérje kell hozzá. A hozzávalókat összekeverjük, a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a csokit belereszeljük, és lassú tűzön az egészből egy masszát keverünk. S amikor összeállt, kis golyókat formálunk, és tortadarába hempergetjük. Ennyi az egész.

 

Jó sütögetést, és ha kellenek még hasonló egyszerű receptek, rám számíthatsz!

 

 

Cserni Kati