Újrahasznosított csokoládé

0
742
mikulasSokszor még a tavaszi napsütés is ott találja a gyerekek ablakában az el nem fogyasztott szegény csokimikulásokat. Kidobni sajnálja az ember, megenni tömény, mi legyen hát vele? Most két legyet ütök egy csapásra. Egyrészt, hogyan lehet a megunt csokoládémikulást felhasználni, másrészt leírom, hogy milyen sikere volt a csokicsipsznek. Próbáljátok ki, ezennel közkinccsé teszem a technológiát.

Azért azt el kell mondanom, hogy első alkalommal még méricskéltem, aztán már vérszemet kaptam: Ízesítettem mindenfélével, új és új variációk születtek. Van, amit még ki sem próbáltam, csak fejben találtam ki. Lehet próbálkozni, az egész mindössze 5-10 perc, jól tárolható, gyors édesség. Mindenki nagy örömmel ropogtatta, – köszönöm Katik!- tőlük kaptam ugyanis a receptet.

 

Az eredeti recept így szól: 10 dkg kukoricapehely, 10 dkg kókuszreszelék, 30 dkg csokoládé. A csokoládét megolvasztom forró víz fölött vagy mikroban, belekeverem a többi hozzávalót, kiskanállal pacnikat pöttyintek egy tálra és kiteszem a hidegre. Mintegy 20 perc múlva megköt a csoki, és máris fogyasztható.

 

Lehet bele narancshéjat reszelni, kókusz helyett darált diót, mogyorót, mandulát. Ki fogom próbálni mazsolával, aszalt gyümölcsökkel is, mert szerintem két dologtól válik izgalmassá, a csokoládétól és a kukoricapehelytől, mert ez utóbbitól válik ropogóssá. Fémdobozban tárolva bármikor elővehető. Használhatunk hozzá keserű-, tej- vagy fehércsokoládét, és máris megsokszorozódik a variációk száma.

 

Ui. Ha már az újrahasznosításnál tartunk, akkor talán valakinek mondok újat is azzal, hogy mindig egy helyen gyűjtöm a sütemény morzsákat és a szépséghibás süteményeket, a sütemények széleit és álszéleit (ne keresd a szótárban, családi használatú szó). Mikor elmúlnak az ünnepi dorbézolások, vajjal összegyúrom, locsolok bele egy csöppnyi rumt (ld. Sörgyári Capriccio – Jiri Menzel), kókuszban meghempergetem, és máris kész a kókuszgolyó. Annyira egyszerű mindez, hogy még gyerekek is elkészíthetik: ettől biztosan kedvet is kapnak a konyhában való ténykedésre.

 

Ui. 2. Karácsony előtt már majdnem vettem egy másik mosogatógépet, amikor megjelent a konyhagépek kiváló doktora ? Heincz Karesz ? és laza mozdulatokkal kioperált a betegből 8 darab narancsmagot. És mennyi pénzt megspórolt nekem! Aki még nem tudja, annak elárulom a telefonszámát is: 30/221-58-72 (gyanítom, nem állok egyedül az ilyen kalandokkal)

 

Minden kedves málnafogyasztónak boldog új esztendőt kívánok!

 

Marosi Málna