Mi fán terem?

0
350
klesKimondom: egyszerűen meguntam a krumplit és a rizst, amit felváltva készítettem a húsokhoz. Még a krumpli csak hagyján, mert a hagymás, a sült, a főtt, a püré még csak jelentett valami változatosságot, de a rizs maximum zöldséggel párolva jelenthet változatosságot. Úgyhogy beújítottam. Az első kísérleti alany az árpagyöngy lett. Nagyon kedveltem, de csak a káposztába belehintve ismertem. A körethez vettem az árpagyöngyöt, megfuttattam egy kis libazsíron* ? vegósoknak olívaolajon ? és pont úgy jártam el vele, mint a párolt rizzsel. Vagdostam bele néhány szelet zöldséget ? sárgarépát, zellert, karalábét, hagymát, fokhagymát ? és addig pároltam, míg meg nem puhult. Tálalás előtt bármilyen apróra vágott zöldfélét, vagy szárított fűszert elvisel. Nagyon különleges, ha gombát szelsz belé, igazi ínyencek vargányával fogyasztják.

Jól sikerült a váltás. Ízlett mindenkinek. A következő kísérleti ?nyúl? a köles volt, amiről pironkodva vallom be, hogy alaposan elő kellett vennem a biológiai tudományomat, hogy felidézzem, mi fán is terem. (ez aztán festői kép: nyúl, ami fán terem?)

 

Íme egy kis kölestudomány: Sok értékes fehérjét tartalmaz, gazdag aminosavakban is. Immunrendszer erősítő hatása ismert és mivel viszonylag magas a zsírtartalma, jó energiaforrás. Ásványi és nyomelem tartalma belülről ható “kozmetika”, hiszen csonterősödésben, az egészséges fogakban, dús haj- és körömnövekedésben mutatkozik meg értéke. Lisztérzékenyek számára néhol engedélyezik a köles fogyasztását, máshol viszont még nem egyértelműen eldöntött ez a kérdés. A köles az egyetlen gabonaféle, amely főtt állapotban is lúgosító hatású. (forrás: NoSalty)

 

Pontosan úgy készítettem, mint az árpagyöngyöt, nagyon gusztusos lett a belőle készülő köret.

 

Most nekiállok a hajdinának. Erről még annyit se tudok, mint a kölesről, úgyhogy nézzük, mit mondanak róla: Napjainkban a reformtáplálkozás hívei terjesztése által egyre népszerűbb lesz. Tápértékét jellemzően a szénhidráttartalma adja, de a hagyományos gabonafélékkel eltérően a hajdina rosttartalma kiemelkedő. Aminósav-összetételét tekintve is sokkal kedvezőbb. Magas a kalcium- és magnéziumtartalma, és az sem elhanyagolható, hogy a magas káliumtartalma, míg nátriumban meglehetősen szegény. Emellett igen értékes vitaminforrás (E-, B1- és B2-vitaminok) illetve flavonoid és rutin (P-vitamin) tartalma miatt többek között pl. a sugárkezelések okozta egészségkárosodásnak is kiváló gyógyszere. (forrás: NoSalty)

 

Ezt is úgy készítettem, mint a fentieket. Az a nagyszerű, hogy ugyanazzal a technológiával más-más alapanyagból más és más ízű, állagú étket kaphatunk. A vegetáriánusok pedig jól bezöldségelve, reszelt sajttal meghintve, vagy valamilyen mártással belocsolva önálló fogásként is fogyaszthatják.

 

Bogyós pufika. Az adta az ihletett, hogy véletlenül megmaradt valamennyi olívabogyós száraz kenyerem, amit ugye vétek lett volna nem fölhasználni valamire. Beáztattam kikevert tojásos tejbe (1 dl tejhez 1 tojás), majd jól kinyomkodtam, sóztam, borsoztam, apróra vágott hagymával fűszereztem, majd beledolgoztam egy jó adag vajat. Nagyon jót tesz ennek is a friss petrezselyem, vagy egyéb zöldfűszer. Kikent, zsemlemorzsával megszórt jénai tálba kanalaztam, és szép pirosra sütöttem. Azért ez is számtalan variációt vet fel: kisüthetjük forró olajban, készíthetjük kifliből, zsemléből, hogy a fűszerezés sokszínűségét már fel se vessem.

 

Itt is reszelt sajttal megszórva önálló étel lehet a vegásoknak.

 

*Azért hangsúlyozom ki a libazsírt, mert a legújabb kutatások szerint a szárnyas-zsírok ezerszer egészségesebbek, mint az ilyen-olyan tartósítókkal felturbózott étkezési olajok.

 

Marosi Málna