Hogyan támogathatjuk a civileket?

0
431
Gyakran fölmerül a kérdés, hogy az új jogszabályok mit írnak elő a civil szervezetek támogatását illetően. Ebben próbálunk most segíteni.

1szazalekA  személyi jövedelemadóról szóló törvény hatálya alá tartozó magánszemélyekre az adományozásokkal kapcsolatban a következők vonatkoznak:

Jövedelemadó, magánszemély, társas vállalkozás

A magánszemélyek 2011-2012. évben a közhasznú szervezetek, kiemelkedően közhasznú szervezetek, alapítványok, egyházak  számára nyújtott juttatásokra, adományokra adókedvezményt nem érvényesíthetnek.
Amennyiben ilyen formában nem tudják támogatni ezeket a civil szervezeteket, még mindig felajánlhatják adójuk egy-egy százalékát erre a célra.

Egy százalékot juttathatnak egy egyház részére, újabb egy százalékot egy civil szervezetnek (alapítványnak, egyesületnek, stb.).

A személyi jövedelem adóbevallás keretében kell rendelkezni ezekről az egy-egy százalékos felajánlásokról. Az egyház támogatása esetében ki kell tölteni az egyház technikai kódját és nevét, a civil felajánlás esetében a szervezet adószámát. (Nem kötelező mindkét százalékot felajánlani, külön?külön is bármelyik érvényesíthető.)

2012. évben a társaságok adományaira vonatkozó kedvezmények
A társas vállalkozások társasági adóalapjukat csökkenthetik:

a.) Kiemelkedően közhasznú szervezetek támogatására nyújtott támogatás, juttatás, térítés nélkül adott eszköz vagy térítés nélkül nyújtott szolgáltatás, tartós adományozás formájában.

b.) Közhasznú szervezetek támogatására nyújtott tartós adományozás formájában, az alábbiak szerint:

  • – 50 százalékával kiemelkedően közhasznú szervezet esetén,
  • – 20 százalékával tartós adományozási szerződés esetén,

de együttesen legfeljebb az adózás előtti eredmény összegéig.

Összefoglalva
A magánszemélyek:
– 2011. évi adóbevallás mellékletében szereplő egy százalék adó felajánlásával, valamint
– 2012. évben adományokkal
támogathatják a civil szervezeteket.

A társaságok:
– 2012. évben adományokkal
támogathatják a civil szervezeteket.
(Ezt a törvény is támogatja adóalap-kedvezménnyel. A 2011. évben adott támogatások kedvezményét a 2012-ben benyújtandó társasági adóbevallásban érvényesíthetik.)

A lényeg
Magánszemély nem kap adókedvezményt, viszont adhat 1 % adót. Fontos azonban megjegyezni, hogy továbbra is lehet támogatni a civil szervezeteket pénzzel, csak nem lehet az összeget leírni az adóból.

Társaság (ha van nyeresége) kaphat adókedvezményt, ha közhasznú szervezetnek ad tartós adományt, vagy kiemelkedően közhasznú szervezetnek adományt.

Borovits Jánosné

Kapcsolódó anyag:
1 % a kismarosi civileknek