Szeszélyes

0
421
valodi-magyar-szakacskonyvElővettem nagymamám receptkönyvét, és megütötte a szememet a ?női szeszély?. Hogy szerettük! De sütni nagyon régen nem sütöttem, mert ez is élesztős tészta, és egy kicsit kényes, akarom mondani szeszélyes. Aki nyomon követi a receptjeimet, kiolvashatta belőle, hogy még a leggyakorlottabb háziasszonynak sem sikerül mindig egyformán a kelt tészta, mert annak a milyensége függ a hőmérséklettől, a liszt és az élesztő minőségétől. De olyan ritkán ehetjük ezt a süteményt, hogy próbáljátok ki bátran, mert megéri.

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 4 tojás, 3+20 dkg cukor, 2 dkg élesztő, 13 dkg zsiradék 5 kanál tej. A tésztát összegyúrjuk, de a fehérjét tegyük félre. Tepsibe téve 1 órán keresztül pihentetjük, majd megkenjük lekvárral (lehetőleg baracklekvárral), és megszórjuk apróra vagdalt dióval. A 4 tojás fehérjét fölverjük a 20 dkg cukorral, majd rákenve a tésztára szép pirosra sütjük.

 

Ha már női szeszély, legyen férfi szeszély is ? gondolták egyesek, és íme megtaláltam ennek is a receptjét, hogy teljesen szeszélyes legyen minden, – bár nem április van, hanem május.

 

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 20 dkg cukor, 3 egész tojás, 10 dkg darált dió, 2 dl tej, 3 dkg vaj, 1 kk sütőpor, ? dl rum. A tojásokat cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, sütőport, vajat, rumot, jól kikeverjük. Beleöntjük a darált diót és a tejet, simára dolgozzuk és sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben készre sütjük, tűpróbával állapítjuk meg, hogy jó-e. Langyosra hűtjük, és szeletelhetjük.

 

Forrás: nosalty.hu/recept/ferfi-szeszely

 

 

Van azért egy halovány gyanúm, hogy ezek a sütemények, bármilyen szeszélyesek is, látványnak se rosszak, és kellően kapósak a vasárnapi vagy ünnepi asztalnál.

 

Marosi Málna