Mindnyájan tudjuk nagyanyáinktól, hogy minden valamirevaló gondos háziasszony ilyenkor buzgón szedi a hársvirágot. Ezután megszárítja, hogy télen forrázással készített tea készülhessen belőle.
Mindnyájan tudjuk nagyanyáinktól, hogy minden valamirevaló gondos háziasszony ilyenkor buzgón szedi a hársvirágot. Ezután megszárítja, hogy télen forrázással készített tea készülhessen belőle. Ami aztán meghűléses, légúti panaszok estén fogyasztandó.
Gyógytea alapanyagnak csak a kislevelű, és a nagylevelű hársfa virágzata alkalmas, az ezüsthársé nem. A kislevelű hársleveleinek fonákján vöröses, a nagyevelűén fehéres szőrpamacsok találhatók.
A legkorábban, június elején a nagylevelű hárs, majd 2 hét múlva a kislevelű hárs, legvégül júliusban, az ezüsthárs virágzik. A leszedett virágokat szárítsuk meg. A virágzatból a gyógyteát forrázással készítsük, majd 10 percnyi állás után mézzel ízesítve forrón fogyasszuk el. Élvezeti teaként is sokan szeretik.
Nekem is meglepetés volt, hogy a hársvirágból már szörp is készül. Íme, itt a recept, melynek készítése nagyon hasonlít a bodzaszörpére, színben is hasonlatos hozzá. Itt is vigyázz arra, hogy pormentes helyen szedd a virágot, a bodzával ellentétben viszont alaposan mosd meg. Végy egy ötliteres, tisztára mosott üveget, majd töltsd meg a leszedett virággal. 2 kg cukorból és 3 liter vízből főzz szirupot, szórj hozzá 2 kávéskanál citromsavat, és szeletelj bele 2-3 nagyobb citromot. Ha kihűlt, öntsd rá a virágra, és 3 napig érleld, de kavard meg időnként. Ezután szűrd le, töltsd üvegekbe, és tárold hűs helyen. Frissen is fogyasztható, de ha télire szánod, tegyél bele a leszűrés előtt 1 mokkáskanálnyi nátrium-benzoátot. Ha kissé sötétebb színt akarsz neki adni, a két kiló cukorból kb. fél kg-ból készíts karamellt, és azt add hozzá.
Forrás: margit2.uw.hu