Nem finom süti

0
376
levAnnának


Még most fogadjuk meg a gyerekeink életére, hogy levendulás süteményt soha nem csinálunk!

Hogy honnan ered a linzer tudja a nyavalya. Ha beírom a gugliba, akkor tudom, francia. Linzer recepttel sváb szakácskönyvben találkoztam először nagykoromban. Kiskoromban meg láttam női rokonaim hogyan készítik. Dédnagyanyám, nagyanyám, nagynéném rácsos linzere más és más volt. Ilyen lekvár, olyan lekvár, ilyen tészta, olyan tészta, ilyen rács olyan tepsi.  Két egyformával nem találkoztam, de mind linzer volt. Anyám újító. Nem is tudtam, hogy linzert eszem. Csak valami elképesztő, almás-karamellás, elcsúszott, fejjel lefelé édesség.

 

Echte franciával is találkoztam, dőlt belőle a vajszag. Erőltetve kínálták. Lenyeltem. Utólag megbántam, hogy jól nevelten viselkedtem. Ki kellett volna köpnöm.

 

Aztán jött Füred. A Karolina. www.karolina.hu/karolina-mama


A tulaj nagymamájának mákos-habosa. A linzerek linzere! Azt a tésztát keresem. A tökélyt. Arany-barnán, omlósan, langyosan. Azóta hetente minimum egy linzert készítek. Hogy megtaláljam azt az árnyalatot, azt az állagot.

 

Nem tartok ott.

 

Teszteljük a linzerem. Mindig új gyümölccsel. Almával kezdtem. Május eleje. Aztán cseresznye, meggy. Május vége. Ribizli. Málna. Sárgabarack. Vegyes gyümölcsös június. Sárgabarackos-áfonyás. Vagy az alul málnás fölül sárgabarackos. Szilvás-fahéjas, július.

 

Fejlődik a tészta, fejlődik a rátét. Egy titok felfejtve. A tésztát meg kell sütni félig, arra jöhet rá a gyümölcs. Rákészülés, gyakorlat, rutin, egyre jobbak. De még nem a füredi. Pedig pokoli egyszerű, egy tojás, egy vaj, 10 dkg cukor, 20 dkg liszt.

 

Mellékvágányként, valami Marika néni ajánlatára levendulás-linzert próbáltam a múltkor.  A www.sohanesussilyensutit.hu-ra való. Egy csokor frissen szüretelt levendulavirágot kerítettem a tésztába. Megkóstoltuk, néztünk egymásra:

 

? Te, ebbe naftalint tettél?

 

? Nem, levendulát.

 

? Olyan, mintha szekrényt ennék, vagy szappant.

 

? És, nem ízlik?

 

? Érdekes, mert nem rossz. Viszont határozottan nem is jó. Az ilyeneket nagyon drágán el kell adni. Franciáknak, mondjuk.

 

Fehér Menyét