Fincsacsa és bodanya

0
421

Kedves Olvasó, ne keresd ennek a két szónak az értelmét. Körülbelül annyit értesz belőle, mint amennyit mi értettünk a ?noszamból ingembe? kifejezésből, amit az én kedves Sveszterem költött kisgyerek korában.

A cím által idézett szavakról legalább azt tudtuk, hogy akkor kell használni őket, amikor valami nagyon-nagyon finom. A családi tradíciót megőrizve, előszeretettel alkalmazzuk is rendszeresen unokatestvérem szakkifejezését.

A mai recept más érdekességgel is szolgál. Ugyanis egy férfiú közkedvelt receptjét teszem közkinccsé. Mondjuk, ha egy úriember kiváló halászlét készít, vagy remek vadpörköltet keverget, netán hétféle szalonnával indítja a nyári lecsót, a szemünk sem rebben. De hogy tortát süssön? Ráadásul olyat, ami finom is, különleges is, és látványnak sem utolsó? Valljuk be, ez igen ritka jelenség. Márpedig Miklós tortája pont ilyen, ráadásul legnagyobb dicsérője maga a felesége, aki nem más, mint a ?fincsacsa és bodanya? szókapcsolat megalkotója.

Miklós tortája, ők Kedvencnek hívják:

Süss 6 tojásból piskótatortát, ehhez kell 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, fél sütőpor.
Majd jön a torta középső része, tulajdonképpen diós piskótatészta: 3 tojás sárgáját 9 dkg porcukorral keverj habosra, majd adj hozzá 8 dkg darált diót, és a 3 tojás felvert habját. Ugyanakkora tortaformában ezt is süsd meg.

Krém: 2 dl lisztet 4 dl hideg tejjel és másfél vanília rúddal sűrű péppé főzzük, majd kihűlésig keverd, hogy ne legyen csomós. Aki egyéb csomómentesítési trükköt tud ezen kívül, nyugodtan alkalmazza, nálam jól bevált eszköz például a botmixer. A lényeg azonban, hogy teljesen hűljön ki a massza. 20 dkg porcukrot 20 dkg vajjal verj habosra, majd a vaníliás krémmel alaposan keverd össze.

Grillázs: 3 evőkanál porcukor és egy marék dióból készíts grillázst, ha megkeményedett, törd durvára. A legjobb módszer, ha zacskóba teszed, és jól megpüfölöd klopfolóval vagy sodrófával.

A 6 tojásból készült piskótát félbe vágjuk, megkenjük a krémmel, középre a diós tészta kerül, ezt is megkenjük krémmel. Végül rátesszük a piskóta másik felét, és a krémmel bekenjük a tortát kívülről. Ezután megszórjuk a grillázzsal.

Marosi Málna