Tejkaramella, …te elragadó!

0
1123
polish_krowki_1Ugye, mond valamit a név, hogy Krówka? Emlékeztek-e az igazi, tehenes lengyel karamellára?

Miután Benedek Zakopánéba indult síelni, nem tudtam kiverni a fejemből ezt a finom, omlós édességet, ami éppúgy jellegzetes barátainknál, mint nálunk a konyakos meggy. Percek alatt rá is találtam a neten az elkészítési módjára, és nem volnék az apám lánya, ha azonnal neki nem láttam volna az elkészítésének. A fáradozás nem volt hiábavaló. Mire észbe kaptam elfogyott, így a saját készítésűről most képet nem tudok mutatni, de a leírást ezennel mellékelem. Egyszerű a dolog, de idő kell hozzá, végeredmény mégis igazi kuriózum.

Hozzávalók: fél liter tej, negyed kiló cukor, 5 dkg vaj.

 

A tejet a cukorral fölteszem főni, és egészen addig rotyogtatom, amíg be nem sűrűsödik, mondjuk, mint a tejbegríz. Ez mintegy 45 percet vesz igénybe, és a végén már halovány barnává válik a massza. Minél beljebb megyünk az időben, annál gyakrabban kevergetjük. Ha kellően sűrű, beletesszük a vajat, és megvárjuk, míg az felolvad a forró anyagban. Ezután kivesszük egy tepsibe, vagy egyéb hideg, sima lapra, lelapogatjuk, majd kockára vagdossuk, és máris fogyaszthatjuk.

 

Celofánzacskóba téve remek ajándék édesszájúaknak, ami se nem csoki, se nem cukor, egyszerűen elragadó.

 

Marosi Málna