Málna Fesztivál, Filmklub, netezés – mi a közös bennük?

0
501

Telehz_Mlna_fesztivl2_2Öt nagylelkű alapító azzal a céllal hozta létre 1998-ban a Kismarosi Teleház Alapítványt, hogy elősegítse a falu kulturális, szociális életét.

Bán Mariannával, a kismarosi Teleház vezető munkatársával régóta szerettem volna beszélgetni. Szerettem volna, ha egy kicsit jobban megismernék az emberek a Teleházat, ha sikerülne bemutatnunk hátterét, céljait, működését.

Kovács Gabriella: Tényleg, mióta is működik a Teleház? Milyen feladatokat látott el eddig az alapítvány?

Bán Marianna: Öt nagylelkű alapító azzal a céllal hozta létre 1998-ban a Kismarosi Teleház Alapítványt, hogy elősegítse a falu kulturális, szociális életét. Kezdetben hiánypótló szerepet vállaltunk fel, mivel a régi Művelődési Házban a tánccsoporton, énekkaron kívül nemigen volt más kulturális tevékenység.

telehaz_regen
A Teleház a felújítás előtt – rozzant, de hangulatos Fotó: Aradi Szilveszter

Másfél évtizede írtuk meg első sikeres pályázatainkat, majd csatlakoztunk a Teleház Szövetséghez. Legelőször a Filmklubunk indulhatott, ami tizennégy éve folyamatosan működik ? sajnos jelenleg filmesztéta nélkül. Induláskor az emelt szintű teleházi szolgáltatásokhoz szükséges műszaki eszközöket nyertünk. Azóta is minden pályázati lehetőséget megragadunk; az önkénteseink éjjel-nappal figyelik, írják és bonyolítják a pályázatokat, hogy kulturális és életmód programjainkat, szociális és szolgáltatási feladatainkat színvonalasan láthassuk el.

A 12 kurátor és számos önkéntes minden ellenszolgáltatás nélkül végzi a feladatokat. Alapítványunk kulturális, működési, eszközfejlesztési és civil együttműködési pályázatokból, adományokból és szolgáltatási bevételekből tartja fenn magát. Ez bizony ? az elmúlt évek beszűkült lehetőségei mellett ? egyre nehezebb feladatot jelent.

Csak Kismarosra terjednek ki ezek a programok, vagy esetleg máshonnan is sikerült az évek során kapcsolatokat kiépíteni?

Felvettük a kapcsolatot a környező települések hasonló célú civil szervezeteivel, intézményeivel. Hosszú évek óta, a szoros munka során, baráti kapcsolatokat alakítottunk ki velük. A térségi programokat közösen pályáztuk meg, majd hajtottunk végre. Számos, határon átnyúló irodalmi és folyóirat találkozót, képzőművészeti kiállítást, ifjúsági, zenei programot szerveztünk, pl. a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesülettel, a Titanic Csoporttal. 13 alkalommal rendeztük meg az Ifjú Tehetségek Térségi Kiállítását és irodalmi műsorát, ahol nagyon sok tehetséges fiatal mutathatta be alkotását: többek között a gödi tűzzománcosok, kóspallagi Biber Kulturális Egyesület fiataljai, nagymarosi, szobi, verőcei, szokolyai, zebegényi gyerekek. A hátrányos helyzetű fiatalokból álló Szobi Ifjúsági Grafikai Egylet befogadó intézménye lettünk. Több pályázatot írtunk számukra, így az alkotáshoz szükséges eszközökre, utazásra, képkeretezésre, kiállításra lett lehetőségük. Számos alkalommal rendeztünk a faluban élő, hátrányos helyzetű, tehetséges fiatalok megsegítésére jótékonysági koncertet.

Telehz_Mlna_fesztivl1_2
Koncert a Málna Fesztiválon Fotó: Bán Marianna

Tucat alkalommal kerülhetett sor a művészeti Málna Fesztiválra, aminek az évek során országos híre lett különleges kiállításaival, gyermekprogramjaival, koncertjeivel (MÁV Szimfonikusok Kamarazenekara, Art Kalahári, Hobo, Tátrai koncert, stb.). Sajnos a régióban meghirdetett és nagyszerűen sikerült Báb- és Színjátszó fesztivált csak egy alkalommal tudtuk megrendezni ? további nyertes pályázat híján.

Telehz_Mi_is_lnk
A NEMADOMFEL Társulat színházi előadása értelmi fogyatékosokkal a Teleház szervezésében Fotó: Bán Marianna

Persze nem csak kulturális küldetése van a Teleháznak. A tanulni vágyók több tanfolyamon is részt vehetnek, ha jól tudom.

Korábban számos életmód programunk volt. Szív és érrendszeri betegségek megelőzése címmel előadásokat, több alkalommal Cukorbeteg Hétvégét rendeztünk a nagymarosi Pax Corporis Alapítvánnyal. A gyógycipő vásárnak, az ortopéd, valamint a csontritkulás szűrésnek is sikere volt. Test és Lélek, Mérték és Minőség címmel előadásokat, étel bemutatókat, jógát indítottunk Horváth Ödön és Joan van Rooijen teleházas önkénteseinkkel.
Munkanélkülieknek álláskereső és önismereti tréningeket szerveztünk. Az évek során civil fórumokat, pályázatíró és mentálhigiénés tréningeket tartottunk. Elsősorban a kezdő civil szervezeteket segítettük tanácsadással, pályázatírással, és ami még nehezebb, azok elszámolásában vettünk részt.

Napjainkig számítógépparkunk, berendezéseink, tapasztalataink folyamatosan bővültek. Így lehetővé vált számunkra, hogy idegennyelvi valamint alapfokú számítógépes és ECDL vizsgára felkészítő képzéseket, egyéni konzultációt, tanácsadást biztosítsunk. Az érdeklődő munkanélküliek, kismamák, nyugdíjasok ? a digitális írástudatlanság okozta szorongásukat leküzdve ? hozzánk fordulhatnak.

Telehz2
A Teleház új főhadiszállása Fotó:Kovács Gabriella

Tevékenységük kiterjed a falu szépítésére, rendbehozatalára is.

Valóban. Amire már talán kevesen emlékeznek, a Duna-part rettenetes állapotban volt, amit a mi pályázatainkkal, és a falu lakosainak összefogásával hoztuk rendbe. A Köztársaság téren lévő park első csinosítása is a Teleház pályázatából történt. Az Egészség-parki pályázat megírásánál és a régi művelődési ház revitalizációjában is szerepe volt a Teleháznak.

skatulya2
A Köztársaság tér Fotó: Karoliny Irén

A 2000-ben megvásárolt, jelzáloggal terhelt Teleház épületet ? nagy erőfeszítéssel, sokmilliós ráfordítással ? lakhatóvá tettük, de sajnos nem tudtuk teljesen felújítani. Így azt az Önkormányzat megvette tőlünk, majd az EU-s pályázat segítségével felújított épület lakói lettünk, ahol egy nagyon szép helyiséget kaptunk, így tovább működhetünk.

Telehz3
A Teleház parancsnoki helyisége Fotó: Kovács Gabriella

Itt tart tehát most a Teleház. Van-e valamilyen munkamegosztás, megállapodás a kismarosi Művelődési Házzal a tevékenységeket illetően? Miként változtak a feladatok, célok az évek során?

A most már rengeteg programmal büszkélkedhető Művelődési Házzal jó kapcsolatot alakítottunk ki, így nagyobb rendezvényeinket is ott tarthatjuk. A Teleház igyekezett mindig hiánypótló feladatokat ellátni. Most úgy látjuk, hogy a szociális tevékenységünk az, ami nagyon fontos, nemcsak a kismarosiak, hanem a környező települések munkanélküli, munkát kereső lakóinak számára.

2000 óta együttműködési megállapodásunk van a Váci Munkaügyi Központtal. Rendszeresen megkapjuk a képzési és álláslehetőségek listáját, állásbörzék időpontját. Sokan jönnek hozzánk, hogy segítsünk kiigazodni az interneten, készítsünk nekik szakmai önéletrajzot, plakátot, szórólapot.

IMG_0827-01
Hangulatos este az udvaron a világhírű Calcutta trio együttessel Fotó: Bán Marianna

A rászorulók számára segítséget nyújtunk a munkahely keresésében, megszerzésében, adóbevallásban, szakdolgozat készítésben, stb. Nyelvi- és számítógépes tanfolyamokkal segítjük az elhelyezkedni, tovább tanulni, távoli családtagokkal, iskolával kapcsolatot tartani kívánókat. A magára hagyott, szorongó, információhiányos embereknek egyre fontosabb, hogy legyen hová fordulniuk problémáikkal.

Sokak számára elérhetetlen az otthoni internet, elektronikus levelezés, ügyintézés és nem megoldott a fénymásolás, fax, nyomtatás, szkennelés, spirálozás. Irodai szolgáltatásainkra nagy igény mutatkozik, nincs a környéken hasonló, komplex szolgáltató. A közintézmények olykor bürokratikus, gépies ügyintézése helyett mindenki barátságos, emberséges segítőkészségre vágyik. Mi ezeknek az elvárásoknak igyekszünk eleget tenni.

Elképzelhető-e, hogy a tavalyi szünet után ismét lesz Málna Fesztivál?

Mi ezt a programot átadtuk az Önkormányzat Kulturális Bizottságának, de önkénteseink továbbra is szívesen segítenek nekik tapasztalatukkal, ismeretségi körükkel, ötleteikkel.

Telehz_Mlna_fesztivl2_2
Málna Fesztivál a Teleházban Fotó: Bán Marianna


Van-e arra eszköz, illetve lehetőség, hogy a lakosságot jobban be lehessen vonni a jövőben a képzésekbe, klubokba, stb.?

Én úgy gondolom, hogy az internet, plakátok, szórólapok, személyes beszélgetések segítségével eljutnak az információk mindazokhoz, akik ténylegesen érdeklődnek programjaink iránt. Óriási erőfeszítéssel vettünk részt a ?Tudásod a Jövőd? című TÁMOP 2.1.2. országosan meghirdetett nyelvi és informatikai képzések szervezésében. Mindenkihez eljutott a híre, mindenki tudott róla, akinek fontos volt. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a rendezvényeinket a helyi lakosokon, az itt nyaralókon, turistákon kívül a Dunakeszitől Bernecéig lakók rendszeresen és szívesen felkeresik.

És a jövőt illetően vannak-e források, pályázatok?

Sajnos a közép-magyarországi források egyelőre szünetelnek. Hiába jelentkezett nálunk 120 ember a támopos tanfolyamokra. Ezt kudarcnak élem meg. Nagyon sok munkanélkülinek, kismamának lett volna ez kedvező kitörési lehetőség. Reméljük, hogy a későbbiekben még lesz lehetőség a folytatásra ebben a térségben is.

Azt hiszem, hogy a Teleház 15 éves munkája nem volt hiábavaló. Most kicsit hullámvölgyben vagyunk a pályázati lehetőségek beszűkülésével. Remélem, ez csak átmeneti, mert munkánkra egyre nyilvánvalóbb, hogy szükség van. Bízunk benne, hogy idén is kapunk némi adományt és lesz nyertes pályázatunk is, így lehetőségünk lesz munkánkat színvonalasan tovább folytatni.

Bízom benne, hogy erőfeszítéseik nem hiábavalóak!

Kovács Gabriella