Kismarosi pucér nők

0
865
PY237555Ha valaki Kismaroson kószált, esetleg éppen átszállásban volt a királyréti kisvonatra, vagy csak beugrott a nagy boltba valami harapnivalóért túra előtt, találkozhatott a lányokkal.

Elég virgoncak, csintalanul pörgölődnek a tenyérnyi füves placcon, mondhatni réten. Hárman vannak, és ropják, talán várnak valakire? Öltözékük inkább nyárias, szinte nincs is, domborulataik kőkorszaki pléhbojba illenének. Bár elég sudárak, mégis igen jelentős méretűek, nem ajánlom senkinek csak úgy leszólítani őket.

PY237562

Kacér táncuk közben azonban nem figyeltek eléggé, így átkeveredtek az út túloldalára a posta mellé. Persze úgy is eshetett, hogy elunták a sok stírölést, inkább félrehúzódtak. Ez néhány éve történt, azóta a rétjükből parkoló lett és a szomszédos kisvasút végállomás is idomult az új évezredhez.

PY237556

Ifj. Blaskó János szobrász 1976-ban készítette őket, az akkori Verőcemarosra, mikor az Erdei Vasútat – társadalmi munkában – felújították és Úttörővasúttá léptették elő (június 6-án). 78 tavaszán aztán az eső meg a hóolvadás ugyan elmosta az állomást és környékét, de 2 év elteltével, újra felújítva, átépítve végül elnyerte a sokak által ismert képét a hely. A legutóbbi időkben a bolt és az állomás is átépült, nagyobb lett.

Az egyébként kiváló szobrász készített Lenin és Ho Si Minh szobrokat is Eger városának 69-ben és 71-ben. Néhány évvel későbbi témaválasztása mindenképpen időtállóbnak bizonyult. Szerintem a munkát is jobban élvezte…

És még egy érdekesség: mesterünk testvére az a Blaskó Péter színművész, aki 2008-ban nem fogadta el Gyurcsánytól a Kossuth-díjat. Azóta persze kapott már másikat.

A süttői mészkőből készült hölgyek, köszönik jól vannak, és ugyan már túljutottak a harmadik x-en, ez alakjukon, mozgásukon nem látszik. Fittek, vidámak és ruganyosak. A történelem változik, ők maradtak olyanok, amilyenek voltak. A Táncolók.

PY237557
PY237559

Fotók: Aradi Szilveszter