Kútdíszítés – tisztelet a víznek

0
401

hnyulA mai virágvasárnaphoz régi szokások kötődtek. A Víz ünnepe volt régen a húsvét ünnepköre. A tavaszi napéjegyenlőség utáni holdtöltéhez kötődő kútdíszítés (forrás, szökőkút, víznyerőhelyek) szokása tojásokkal, tavaszi virágokkal megmaradt, sajnos, nem nálunk.
A mai virágvasárnaphoz régi szokások kötődtek. A Víz ünnepe volt régen a húsvét ünnepköre. A tavaszi napéjegyenlőség utáni holdtöltéhez kötődő kútdíszítés (forrás, szökőkút, víznyerőhelyek) szokása tojásokkal, tavaszi virágokkal megmaradt, sajnos, nem nálunk.

Germán területen még fellelhető. Fel kellene elevenítenünk ezt a régi szép szokást. A Víz, a megtisztulás, az élet ünnepe. A VÍZ fontosságát nem kell hangsúlyozni. Minden élet alapja. Mára sajnos csak csökevényében van jelen a régi szép szokáscsokor, mint pl. a húsvéti locsolásban. Visszaállíthatnánk a virágvasárnapi kút-szökőkút-forrás, stb. díszítését, mindenki a lakhelyéhez legközelebbit ?fogadná örökbe? és díszíthetné fel. A díszítés régi szokás szerint két hétig volt a helyén, tehát még a húsvéti héten is.

kut_2

Kismaroson idén először elevenítettük fel ezt a német népszokást, illetve szeretnénk hagyományt teremteni.

 

Az iskola német nemzetiségi oktatáson résztvevő gyerekei és a szülei, valamint a kisebbségi önkormányzat tagjaival együtt közösen díszítettük fel a ?falu kútját?. Az iskolai foglalkozásokon készültek el a festett tojások, dekorációs anyagok. A kút környékét megtisztítottuk, virágokkal díszítettük.

 

A gyerekek rövid műsorral készültek, német dalok, körjátékok és húsvéti vidám versek hangoztak el. Ezután közösen vettünk részt a szombat esti misén, ahol a részvevők által hozott víz megáldására került sor.

 

Buzási Ivett

Fotó: Merész Csaba

 

Az ősök nagy gondot fordítottak a kútra, ez abból is látszott, hogy letelepedéskor a következő három dolognak jelölték ki először helyét: a kútnak, a templomnak és az iskolának. Köszönjük mindenkinek, akik részt vettek ennek az ősi hagyománynak a felélesztésében! (A szerkesztő megjegyzése)