Mindenhol jó, de a legjobb otthon itthon van

0
508

Elolvasva Judit legutóbbi írását az Angol útitársban, több történet is eszembe jutott, ezeket szedtem csokorba. Minden szereplő másként fogalmaz, másként mondja ki: jó itthon.  Jellemzőek az időpontok is, az időutazás közel  40 évet ölel fel.

Elolvasva Judit legutóbbi írását
az Angol útitársban, több történet is eszembe jutott, ezeket szedtem csokorba. Minden szereplő másként fogalmaz, másként mondja ki: jó itthon.  Jellemzőek az időpontok is, az időutazás közel  40 évet ölel fel.

1970 körül
Volt osztálytársam a 70-es években ? különösen a környékünkön  ? elterjedt járványnak megfelelően az NDK-ból választott magának feleséget. Kisvártatva  azonban visszatelepült Magyarországra. Amikor ennek okát kérdeztük, ezt válaszolta: Milyen hely az, ahol vasárnap csak egy szelet húst lehet megenni?!

1980-as évek

Bohém, kalandos életű fiatal rokonom életében először körbeutazta  Európát.  Lelkendezve mesélte franciaországi élményeit, ecsetelve, hogy ő milyen jól tudna ott élni és dolgozni.
Mi meg csodálkozva kérdeztük őt: akkor minek jöttél haza? Nincs feleséged, nincs gyereked, bírod a nyelvet, van jó szakmád, mi tart hát itthon?  Ő meg értetlenül válaszolt: hát nem értitek? A világon sehol nem lehet olyan jól pecázni, mint itthon a Kis-dunán!

2000 környékén
Másik rokon, immár tudatosan Németországban próbált szerencsét. Fütyörészve indult útjára, ám nemsokára levél érkezett: küldjétek el nekem a Tüskevárat! S mire a regény odaért volna, ő is hazatért a Fekete István által oly kedvelt Börzsöny vidékére.

2010 után
Volt tanítványom már egészen fiatalon szilárdan elhatározta, hogy ő bizony New Yorkban fog letelepedni. Sikerült neki a nagy terv, és folyamatosan tájékoztatott bennünket, hogy miként éli meg a világ fővárosában a napjait. Karácsonykor ezt írta nekünk:

?Én megpróbálom ötvözni az otthoni karácsonyt az ittenivel. Csak azt sajnálom, hogy az élesztőt és a mákot nem nagyon találom. Ezért bejglink eddig nem volt. Mindegy. A karácsony bejgli nélkül is karácsony, csak nem olyan magyaros.?

Nincs mit ehhez hozzáfűzni, kinek egy szelet hús, kinek a pecázás, kinek a Börzsöny, megint másnak a bejgli jelenti ugyanazt.

Végvári Györgyi

A cikk elkészülte után dokumentumfilmet láttam egy Thaiföldön élő magyar családról. Kivitték magukkal a fiukat, majd a szülőket is. A riporter megkérdezte az idős házaspárt, hogy érzik ott magukat? Nagyon jól, mondta az asszony, és ezt megerősítette a férje is. A mondat végén azonban kibuggyant belőle a sírás: csak a négy évszak hiányzik nagyon…!

Kapcsolódó:
Viszlát Anglia!