Kedves fiatal szomszédasszonyom ? Judit ? küldte a minap el hozzám legújabb kipróbált receptjét. Megmondom őszintén, gyermekkoromban nem is nagyon értettem, mi a csuda lehet jó a bodzafánkon, a bodzaszörp hírét meg nem is hallottuk, csak az utóbbi időkben. (príma szörpreceptet találsz itt a Kisdunán!)
A bodzafánkot nagyon egyszerű elkészíteni, kicsit sűrűbb palacsintatésztába belemorzsolom a virágot, vagy a virágtányért sütöm szép aranysárgára. Meghintem porcukorral, és már készen is van. Az alábbiak szerint akácvirággal is ki lehet próbálni, nálunk édes illatot árasztanak a most nyíló akácafák. Remélem, körbedongják a méhek is, ne szenvedjünk télen hiányt a finom akácmézben.
Lássuk akkor Stummer Judit receptjét, a képeket is ő készítette.
Marosi Málna
A napokban újra és újra belebotlottam az akácvirágos és a bodzavirágos palacsintába ?erdőkóstoló? és ?ezmegaz? blogján. Nagyon megtetszett, de többször került az asztalra palacsinta az elmúlt pár hétben, és valami másra vágytam. Ekkor jutott eszembe ez a kefires tésztás alap, amire egyébként almát, cseresznyét, meggyet szórok. (Vagy éppen ami van a fákon.) Barátnőm kertjében pedig rám mosolygott közben a bodzafa virága. Így gondoltam magamban, mi lenne, ha most virágot szórnék a tésztára.
Hozzávalók:
-frissen gyűjtött bodza és akácvirág
-2 pohár kefir
-1 pohár olaj
-2 pohár nádcukor
-4 egész tojás
-3 pohár liszt
1 cs. sütőpor
A tésztaalapanyagokat összekeverem, kivajazott tepsibe öntöm. Rászórom a virágszirmokat. Villával belenyomogatom őket. 180 fokon kisütöm, és máris lehet fogyasztani.
Jó étvágyat!