Pünkösdi fröcskölődő – I rész

0
418

2013_05_20_Kism_Dpart_HromPünkösdi fröcskölődő ? Kismaros

 

A környék Duna-partjait bemutató sorozatunk első részében benyomásaink olvashatók, és objektív pontrendszerrel mértük fel, melyik part miért alkalmas strandolásra, avagy miért kevésbé tetszetős.

 

Pünkösdi fröcskölődő ? Kismaros


A környék Duna-partjait bemutató sorozatunk első részében benyomásaink olvashatók, és objektív pontrendszerrel mértük fel, melyik part miért alkalmas strandolásra, avagy miért kevésbé tetszetős.

 

Szubjektív:

Kétségtelen, meg kell élni a pillanatot ? de nekem még, s talán sokunknak hideg a Duna vize Ádám/Éva kosztümben Pünkösdkor? No de nem vagyunk egyformák ? éljen a pillanat, valóban. Ki hogy éli meg a felszabadult örömöt ? a fiam térdig a vízben sikongatva, mások horgásznak békésen, vagy sütkéreznek, kavicsot dobálnak. Kialakul egy ritmusa a dolgoknak egy idő után ? vízbe be, majd ki, szárítkozás, meg persze eszem-iszom. Van, aki a húrok közé csap, s halkan dúdol hozzá, a másik hátradől, s szemléli a felhők táncát.

 

2013_05_20_Kism_Dpart_Egy

 

Kagylót kell gyűjteni, meg kavicsot ? szín és forma szerint osztályozni, majd egy elegáns mozdulattal visszadobni mindet a vízbe. Mert tudják a gyerekek is, hogy ez mind csak kölcsönbe van, s jobb helye nem is lehet, mint itt a parton ? kagylónak, kavicsnak? gyereknek.

A víznek varázsa van, miként a tűző nap sugarának is, s majdnem a tengerparton érzem magam ? Kismaros Duna-partján.

 

2013_05_20_Kism_Dpart_Kett


Objektív:


Pontozás: Mindenre max. 3 pontot adtunk, ha a kritériumoknak jól megfelel az adott partszakasz, 0 pontot, ha egyáltalán nem.


Tisztaság: 2 pont – találtunk söröskupakot, üvegszilánkot; kukát kevésbé leltünk.

Strandolhatóság: 2 pont – kevés helyen általában sok ember, főleg a nagy nyári melegben.

Partszakasz hossza: 1 pont – a legrövidebb a vizsgált települések partszakaszai közül, ahol lehet strandolni. Ez nyilván adottság, de fontos tényező.

Kajak/kenu használatra alkalmas: 3 pont – a parton kölcsönző, betonozott lejáró.

 

Fák/fű/növényzet: 2 pont – régebben több fát találhattunk, de jó árnyékot adnak késő délután így is, a fű nyírva van rendszeresen a tűzrakó környékén

 

Panoráma: 2 pont – a távolban a visegrádi vár körvonalai, szemben a sziget zöldellik ilyenkor.

 

Gyerekbarát: 2 pont – mert belátható, tehát biztonságos, viszont a parti játszótér nagyon elhanyagolt állapotban van (lásd  itt.)

 

WC a közelben: 0 pont – nincs.

 

Büfé van: 0 pont – nincs.

 

Autóval megközelíthető/parkolás: 3 pont – igen, bár zsúfolásig meg szokott telni.

Egyéb: –

 

Fotók: Kovács Gabriella

 

2013_05_20_Kism_Dpart_Hrom

 

Utóirat

Igyekezetünk ellenére, hogy objektíven mutassuk be a kismarosi Duna-partot, felmerült olvasóinkban, talán nem fair, hogy lepontoztuk a partot tisztasági (szemetelési) szempontból, mikor azt az ott lakók tartják rendben ? szezonban akár naponta is. A kukák eltűntek, a szemetet nem szállítják el?
Jogos, de éppen hogy erre hívtuk volna fel a figyelmet: miért nincs ennek a Duna-partnak gazdája?

A fotók mutatják, milyen az odalátogató: ha van kuka, az sem jó, mert tele lesz és csak gyűlik-gyűlik? Ha nincs, az is baj, mert akkor ahogy esik, úgy puffan alapon kerül mindenfelé a szemét, még jobban megnehezítve az összeszedést a lelkes és önfeláldozó, de lassan belefásuló helyieknek.

Igen, kedves turisták és helybéliek: tartsuk rendbe, jó?

kmdpsz001
Kismarosi Duna-part : az ott lakók tartják rendben, szezonban akár naponta is – Fotó: Kismaros Sochin SE Csónakház
kmdpsz002
Fotó: KovácsGabriella