Árvíz centiről-centire 2. nap

0
776

zp2Az árvíz második napja. Cikkünket folyamatosan frissítjük hírekkel és képekkel. Már-már hírfolyam… Áramszünet után, újra indultunk.

AZ ÁRVÍZZEL KAPCSOLATOS ÖSSZES CIKKÜNK ELÉRHETŐ ITT!

21.55 Szerdai időjárás előrejelzés az OMSZ-től: Nagyrészt erősen felhős vagy borult idő várható, és sokfelé kell esőre, záporra számítani, elsősorban a Duna-Tisza közén zivatar is kialakulhat, majd a délután második felétől nagyobb területen is felszakadozhat, csökkenhet a felhőzet. A Tiszántúlon mérsékelt délies szél várható, másutt az északnyugati szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon helyenként meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 17 és 22 fok között valószínű.
Forrás: OMSZ

20.45 Friss vízállás adatok: Nagybajcs 665 cm, Komárom 612 cm, Esztergom 569 cm, Nagymaros 492 cm, Budapest 639 cm.
Forrás: Országos Műszaki Irányítási Törzs

20.15 Kismarosi és nagymarosi képeink elkészültek.

Nagymaros
Fotók: Zelei Péter

zp7

zp5

zp6
zp2
zp1
zp3

zp4

Kismaros
Fotók: Aradi Szilveszter

PY042145
PY042121
PY042124
PY042144

PY042129

PY042158
PY042156
PY042115
PY042150
PY042149
PY042148
PY042120

19.05 Az esztergomi Prímás-szigetet mindenkinek el kell hagynia.

19.03 A legfrissebb vízállási adatok szerint Budapestnél és Esztergomnál is 4 óra alatt 9 centiméterrel emelkedett a vízszint. A fővárosban kedden 11 órakor még 621 centiméteres, délután 3 órakor viszont már 630 centiméteres vízállást mértek. Esztergomban 552 centiméterről 561 centiméterre emelkedett a vízszint a délután folyamán.

Komáromnál szintén 4 óra alatt 7 centiméterrel emelkedett a vízszint, délután 4 órakor már 561 centimétert mértek. Nagymarosnál 3 centiméterrel, 483 centiméterre duzzadt a folyó. Nagybajcsnál négy óra alatt nem változott a vízszint, ott továbbra is 660 centiméteres a Duna vízállása.

 

Az OMIT közleményében azt írta: az árhullám tetőzése a számítások szerint a Szigetközben pénteken várható a nagybajcsi vízmérce 890 centiméteres vízállásánál. A fővárosban a tetőzés előreláthatólag vasárnap lesz 875 centiméteres vízállásnál.Országszerte továbbra is több mint 490 kilométer töltés mentén védekeznek.

Forrás: Origo

18.55 Gőzerővel folynak az ideiglenes gátépítés előkészületei a 2-es főút mentén Sződligetnél, szerda dél körül a főutat itt teljes szélességében lezárják.

18.52 A Tahitótfaluból Kisorosziba vezető utat szerda dél körül már ellepheti a víz, estére a vízszint akár egy méterrel is magasabb lehet mint az út szintje. Mivel a szentendrei szigetcsúcson fekvő település így szárazföldön megközelíthetetlenné válik, az élelmet Visegrádról, komppal szállítják majd a helyieknek. Ezen az útszakaszon most még lehet autózni, de a közeli 11-es főúton Leányfalu és Tahitótfalu között gátépítés miatt félpályás zárás van érvényben, a forgalmat rendőrök irányítják.

18.50 Szerdára a Duna vízállása meghaladhatja a 2002-es értékeket, ez Nagymarosnál 707 centiméter volt.

18.48 Áramszünet volt a Vác-Nagymaros fővonalon, mostanra jött vissza a delej, meg mi
is.

18.45 Jelenleg Kismaroson, Leányfalun, Pócsmegyeren, Szigetmonostoron, Sződligeten, Tahitótfaluban és Verőcén elsőfokú árvízvédelmi készültség mellett védekeznek, míg a szentendrei járáshoz tartozó Kisoroszi polgármestere délután másodfokúra emelte a készültséget.

12.50 Szerdán dél körül valószínűleg elönti a Duna a Tahitótfalu és Kisoroszi közötti utat, de a lakosság semmiben nem szenved majd hiányt – közölte a Pest megyei kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke. Kisoroszi most az egyik legkritikusabb pont a megyében, mert szerda estére az oda vezető közút fölött körülbelül egy méterrel hömpölyög majd a megáradt Duna vize. Tarnai szerint ennek ellenére biztosítják az ott élők ellátását és a közbiztonságot. Eddig 200 ezer homokzsákot szállítottak ki, és az igények felmérése alapján további 460 ezer érkezik a következő órákban Pest megyébe.
Forrás: Origo

11.45 várható rekord vízállások Budapest, Vác, Nagymaros, Esztergom: KATT IDE!

11.25 Pest megye váci, szobi és szentendrei járására, valamint Budapestnek a Duna-part menti kerületeire érvényes a veszélyhelyzet.

11.15 Időjárás jelentés mára: Többnyire erősen felhős vagy borult idő várható, de főként az Északi-középhegység térségében és az ország középső részén átmenetileg felszakadozhat, csökkenhet a felhőzet. Utóbbi tájakon helyenként zivatarok alakulhatnak ki, másutt több helyen kell esőre, záporra számítani. A Tiszántúlon mérsékelt délies, másutt több helyen megerősödő északnyugati szél várható. A hőmérséklet délután 15, 21, késő este 12, 17 fok között alakul.
Forrás omsz

11.12 Önkénteseket vának Sződligeten is.
“Minden rendelkezésükre álló eszközt, társadalmi munkát elfogadunk, ez egész Sződliget érdeke is! Munkára jelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet: Személyesen: Polgármesteri Hivatal, Szent István u. 34-36. Telefonon: 27/590-236, 27/590-095”

11.10 Vác: Az árvíz elleni védekezésben önkéntesek jelentkezését várják. Jelentkezés: Hegyes-toronynál, 2013. június 4-én 9.00 órától Vinkó Kornél illetve Ürmösi Károly tűzoltó őrnagyoknál.

11.05 Kisoroszi közlekedési információ: Valószínű, hogy a településre vezető utat a víz el fogja önteni már a szerdai napon, így az egyetlen közlekedési eszköz a Visegrád és Kisoroszi közötti rév lesz. Az viszont az árvíz ideje alatt is folyamatosan üzemel majd.

10.44 Orbán Viktor arra kér mindenkit, hogy működjön együtt a hatóságokkal, mert “a víztömeg olyan óriási, hogy valóságos kockázatot jelent az emberéletre nézve”.

“Ha van együttműködés, mindenkit meg fogunk védeni” – mondta, majd azt is kérte az emberektől, hogy szükség esetén készüljenek fel az esetleges evakuálásra, amely akár egész településeket is érinthet, ha a helyzet úgy kívánja, de remélik erre nem kerül sor. A kormányfő egyúttal állampolgári részvételre buzdított a védekezésben. (Lásd a véleményünk erről lentebb)

10.14 Veszélyhelyzetet rendelt el Orbán Viktor miniszterelnök a Duna áradása miatt.

10.10 Hatvanezer zsákot töltenek meg homokkal szerda délig önkéntes helyiek Sződligeten, mivel a 2-es utat árvíz idején már többször elöntötte a Duna, veszélyeztetve a települést. Ide építik fel 400 méter hosszan a 80-120 centiméter magas alkalmi gátat. Sződligetnél a víz hamarosan három méterrel emelkedhet, a Duna a hét közepén elérheti a 2002-ben mért 860 centimétert.

10.00 Pálmai Attila kismarosi TEF elnök, képviselő tájékoztatása szerint elkezdődött a mélyebb részek fóliázása, és a zsákok töltése is hamarossan kezdődik. Minden eszköz rendelkezésre áll, ami a védekezéshez szükséges. Segíteni továbbra ia lehet menni a kismarosi Dunapartra. Lapát, gumicsizma nem árt.

9.55 11.30-kor sajtótájékoztatót tart Tarnai Richárd, a Pest Megyei Védelmi Bizottság elnöke és Juhász Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója az árvízvédelmi helyzetről Kisorosziban.

9.40 Homokzsákok : Vácra 20 ezer, Dunakeszire és Kisorosziba 5-5 ezer, Tahiba és Leányfaluba 3-3 ezer került.

9.35 Az árvízveszély miatt kedd reggel 8 órakor Budapesten összeült a Kormányzati Koordinációs Tárcaközi Bizottság, és megkezdte működését a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelő Központ is. A kormányzat várhatóan délelőtt dönt majd arról, hogy veszélyhelyzetet hirdet a Duna által fenyegetett térségekre, illetve településekre.

9.33 A munkatörvénykönyve alapján javasoljuk, minden érintett vagy önkéntes keresse meg a munkáltatóját amennyiben az árvízi védekezésben vagyon és személyvédelem miatt részt kell, vagy önkéntesként részt kíván venni:

32. Mentesülés a munkavégzési kötelezettség alól

 

55. § (1) A munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól

a) keresőképtelensége,

b) a jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő, egészségügyi intézményben történő kezelés, valamint

c) a kötelező orvosi vizsgálata tartamára, továbbád) a véradáshoz szükséges, legalább négy óra időtartamra,

e) a szoptató anya a szoptatás első hat hónapjában naponta kétszer egy, ikergyermekek esetén kétszer két órára, a kilencedik hónap végéig naponta egy, ikergyermekek esetén naponta két órára,

f) hozzátartozója halálakor két munkanapra,

g) általános iskolai tanulmányok folytatása, továbbá a felek megállapodása szerinti képzés, továbbképzés esetén, a képzésben való részvételhez szükséges időre,

h) önkéntes vagy létesítményi tűzoltói szolgálat ellátása tartamára,

i) bíróság vagy hatóság felhívására, vagy az eljárásban való személyes részvételhez szükséges időtartamra,

j) a különös méltánylást érdemlő személyi, családi vagy elháríthatatlan ok miatt indokolt távollét tartamára, továbbá

k) munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott tartamra.

(2) A munkáltató, ha a munkavállaló által elkövetett kötelezettségszegés körülményeinek kivizsgálása miatt indokolt, a vizsgálat lefolytatásához szükséges, de legfeljebb harminc napos időtartamra mentesítheti a munkavállalót rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól.

9.30 Indul a mai nap.
Várhatóan megdőlnek a vízállás rekordok.
A Szigetközben péntekre várható a legmagasabb vízállás 890 centiméteren. Az ottani rekord a 2002-ben mért 875 centiméter volt. Komáromnál, 820 centiméteres vízállásra számítani pénteken, ami szintén túllépi az eddigi legmagasabb, 801 centimétert. Esztergomnál és Nagymarosnál szombaton már várható a legnagyobb vízállás, előbbinél 785 centiméteren, utóbbinál 730 centiméteren, ezek is rekordszintek.