Ki a f*szom az a Győrffy Ákos?

0
1013

gyakVVGyőrffy Ákos kismarosi író a váci Selye János Középiskolában érettségi tétel lett. gyak
Győrffy Ákos barátunk, kismarosi író a váci Selye János Középiskolában érettségi tétel lett.

Nem tudom, ki hogy van vele, de én még életemben nem beszéltem személyesen érettségi tétellel. Kivéve most. Arról még inkább nem volt fogalmam, hogy ezt hogyan éli meg az a személy, aki dolgozik, gyerekeit neveli, teszi a hétköznapi teendőit, miközben nagyszerű verseket és novellákat ír, gitározik és énekel. Megkérdeztük erről őt, Győrffy Ákost magát, íme itt a válasz:

Középiskolás koromban (azaz húsz évvel ezelőtt) azt gondoltam, hogy csak halottakból lesz érettségi tétel. Ezek szerint halott lettem. Akkoriban nem hittem volna, hogy egyszer azt kell majd hallanom, hogy az én úgynevezett munkásságomból is érettségi tétel lett. Már látom is magam előtt a remegő lábú, izzadó tenyerű érettségizőket, akik attól rettegnek, nehogy Győrffyt húzzanak. Legyen Vörösmarty, Ady, József Attila, csak ez a Győrffy ne. Isten mentsen tőle. Ízlelgetem a mondatot: Meghúztak Győrffyből.

A tanárnő – akinek van némi köze ehhez az érettségi tétel-ügyhöz – mesélte el az alábbi kis jelenetet: Miután elmondta a tanulóinak, hogy lesz ez a Győrffy is a tételek között, egyikük visszakérdezett: Ki a f*szom az a Győrffy Ákos?

A kérdés jogos. Magam is erre keresem a választ harminchét éve.