Szokolya és vidéke

0
1018

Szokolya_4Nem, nem egy újabb gründolású tak.szöv. készül és adatik hírül. Csupán erre kalandoztam pár hete, és kattintgattam, meg összeszedtem pár régebbi felvételt, hogy a környék sokszínűségét jobban érzékeltethessem. Szokolyát nem pőrén önmagában kell tekinteni, miképpen lehetne Vácot, vagy Verőcét ? a tájba olvadás maga a szokolyaiság lényege.

Nem, nem egy újabb gründolású tak.szöv. készül és adatik hírül. Csupán erre kalandoztam pár hete, és kattintgattam, meg összeszedtem pár régebbi felvételt, hogy a környék sokszínűségét jobban érzékeltethessem. Szokolyát nem pőrén önmagában kell tekinteni, miképpen lehetne Vácot, vagy Verőcét ? a tájba olvadás maga a szokolyaiság lényege.

Szokolya_1
Szokolya, az iskola utcája, a patak mentén fasorral – Fotó: Kovács Gabriella 
Szokolya_2
Szokolya, az elmaradhatatlan gólyákkal – Fotó: Kovács Gabriella 
Szokolya_3
A baptista imaház – Fotó: Kovács Gabriella 
Szokolya_4
Szokolya, a patika patinás épülete – Fotó: Kovács Gabriella

Ahogy a dombok ősszel aranyba fordulnak, s az egyik lankáról lenézek a falura? vagy megpillantom a Szokolyai útról a falu felé haladva a templomtornyot, mely egy pillanat múlva eltűnik. A legjobban az a perc tetszett, amikor Szokolya felé menet észrevettem az úton egy szénát szállító lovas szekeret. Kissé imbolygott, nem sietett, igyekezett ló és lovas egy kisebb kaptatón feljutni. Eltűnődtem ? mennyire jó lenne, ha újra ilyenek lennének a napok, az emberek? Nosztalgiát éreztem, ráadásul olyan iránt, melyet én személy szerint nem is élhettem át.

Szokolya_5
Szokolya, református templom – Fotó: Kovács Gabriella 
Szokolya_6
Szokolya, kerítés részlet – Fotó: Kovács Gabriella 
Szokolya_8
Szokolya, tipikus főutcai házak – Fotó: Kovács Gabriella 
SZokolya_9
Terelik a juhokat – Fotó: Kovács Gabriella 

Levesek illata szállt a füllesztő nyári melegben, egy lélek sem volt az utcákon déli egykor. Tényleg lelassult az idő ? nagyanyám húslevese rémlett fel előttem. Meg a szódás, aki az utcánkba fordulva csengetett, s az asszonyok mind kisereglettek, mint megannyi galamb, ha kölest lát.

SZokolya_10
Nem is oly távol
i börzsönyi dombok – Fotó: Kovács Gabriella
SZokolya_11
Szokolya a láthatáron – Fotó: Kovács Gabriella 
Szokolya_12
Szokolya felett – Fotó: Kovács Gabriella 
Szokolya_13
Kavalkád a Kacár tanyán – Fotó: Kovács Gabriella 

Hát ezek az élmények késztettek engem aznap arra, hogy megálljak, s megörökítsem Szokolyát és határát. Egy sétát megér ? szigorúan karóra és mobil nélkül, ha lehet?