Azoknak ajánlom, akik szeretik az otthoni ízeket, de nincs helyük vagy tűzhelyük, idejük, vagy tudásuk komolyabb torták elkészítéséhez. Gyönyörűséges, finom tortákat lehet kapni, csináltatni, de ettem már émelyítően édes, szinte ehetetlent is az említett ünnepi süteményből. Aztán meg tudjuk jól, hogy a legjobb, amit anya, a nagymama vagy bármelyik családtag kreál személyesen. Ezzel a tortával azonban még a kisebb-nagyobb testvérek is köszönthetik a születésnapost, szerintem még a fiúk is el tudják készíteni.
Az eredeti recept valahol a Vilmos herceg tortájának és a házi sportszeletnek a kombinációjából született, kifejezetten az ünnepelt óhajára. Perceken belül kész, elég aznap reggel, vagy előző este elkészíteni, és ha véletlenül maradna belőle – bár erre kicsi az esély – még 1 hét múlva is vidáman fogyasztható. A díszítést sem vittük túlzásba, mégis mindent elmondott.
Hozzávalók: 3dl tej, 25 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 4 evőkanál jó minőségű kakaó, fél kg darált keksz, vaníliás cukor, rumaroma, mazsola, apróra vagdalt dió és/vagy mogyoró, mandula, aszalt gyümölcsök ízlés szerint. A tejet, a porcukorral, a kakaóval és a vajjal melegítjük, míg ez utóbbi el nem olvad. Azon melegen beleszórjuk a darált kekszet, meglocsoljuk a rumaromával, és beletesszük a magokat és az aszalványokat. Fóliával vagy sütőpapírral kibélelt tortaformába nyomkodjuk, és így hagyjuk kihűlni. Ezután kiborítjuk, majd tetszés szerint díszítjük. Megszórhatjuk kakaóval, kókuszreszelékkel, darált dióval vagy mandulával is. A tortaforma lehet bármilyen, ami otthon lapul. Nekem van szív alakú, de jól mutat őzgerincformában is.
Marosi Málna
Kapcsolódó:
– Vilmos herceg meg a Sportszelet