Gőzpöfögészeti tovalöködönc

0
1115

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vicces elnevezés-próbálkozás a nyelvújítás korából, de meg kell vallani, azért találó. Ennél már csak a gőzpöfögészeti tovazötyögő változat beszédesebb. Tényleg nagy élmény minden talpfa bukkanását érezve tovazötyögni Kismarostól Királyrétig, majd vissza, miközben Morgó mozdony hangos zakatolás és fújtatás közepette gazdagon pöfögi az ég felé – és persze ránk is –a füstöt. Így az igazi egy igazi gőzmozdonytól. A villanyvonatok korában szuper, hogy a gyerekek láthatják és átélhetik, hogy miért is szól úgy a mondóka, hogy „meegy a voo-nat fel a heegy-re, las-ss-san éér a te-te-jéére; gyorsan indul lefele, gyorsanindullefele, gyorsanindullefele”… Esetünkben a gyorsanindullefeléhez hozzájárult, hogy a visszaúton Paphegyen egy negyed órás megálló alatt víz- és szénutánpótlást kapott a mozdony. A lelkes utazóközönséget ezután érezhetően még lelkesebben húzta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Morgó csak kivételes ünnepnapokon jön elő pihenőhelyéről, hogy mindenki örömére újra munkába álljon. Ekkor is csak nosztalgiából és kedvtelésből, hiszen már nyugdíjas, 1952-ben született. Azért erőnlétre és kinézetre is remekül tartja magát. Aki teheti, legközelebb próbálja ki! Rajongóknak legjobb hely az első kocsi külső peronja, épp a mozdony mögött!

Aradi Zsuzsi

A fotók a május elsejei “Gőzöshétvégén” készültek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA