Felhívás (Madár)lakópark igénylésére

0
798

cinke fioka 2

A tavaszi megnövekedett lakásigény nyomán a Mátyásfa Környezetvédő Egyesület az MME Börzsönyi csoportjával együttműködve az arra rászoruló pároknak kedvezményes lakásokat biztosít. A lelkes tagok társadalmi munkában 30 db B-típusú madárodút helyeztek ki, kimondottan kis méretű, jellegzetesen jó torkú pároknak, akik vállalták, hogy a megtekintést követően azonnal igénybe veszik és kényelmesen berendezik a Kálló oldalában elhelyezett alacsony komfortfokozatú lakásokat. (Az Európai Unió Bizottsága jelenleg vizsgálja, hogy a pályázati feltételekben szereplő, az igénylők tulajdonságára, és ezáltal fajtájára vonatkozó megkötések, nem diszkriminatívak-e és nem ütköznek-e az Unió jogrendjébe).

A lakóparkban álló (lógó) otthonok mind ősfás környezetben helyezkednek el, tágas kerttel, jó kilátással rendelkeznek, déli, vagy keleti tájolásúak. A beköltözők vállalják, hogy a helyszűke ellenére lehetőségükhöz mérten minél több fiókát kb. 4 hét alatt felnevelnek. A Mátyásfa Környezetvédő Egyesület tagja 2-3 hetente ellenőrzik a szerződésben foglaltakat, amit a beköltöző család tűrni köteles. A tagok emellett biztosítják a beköltözőket, hogy az ellenőrzés minél kisebb zavarással történik, a fészekaljak kirepülése után és az új fészekalj kiköltése előtt vállalják a karbantartási munkák elvégzését. Sajnos rendszeres portaszolgálat biztosítását a körülmények nem teszik lehetővé, így az esetleges betörések (harkály, nyest) ellen a beköltözőknek kell védekezni.

A bérleti díj ingyenes, a pályázatok elbírálása a szűkös időkorlát miatt a beérkezés sorrendjében történik, fellebbezésnek helye nincs. Önkéntes lakásfoglalók és devizahitellel nem rendelkező párok előnyt élveznek.

odu   odu 4 odu 2 odu 3

Pályázati teljesítés első és második üteme

A beérkezett pályázatok kb. 50%-a volt sikeres, a kikelt fiókák száma helyenként fészekaljanként 10-11 egyedet tett ki. Számos esetben volt azonban tapasztalható a pályázati feltételeknek nem megfelelő rasszba tartozó egyedek (harkályok) rongálással járó behatolási kísérlete a lakásokba.

Az ellenőrző bizottság megállapította, hogy többnyire széncinke nemzetiségű lakók tudták legrugalmasabban kihasználni a pályázat nyújtotta feltételeket. Számos pár jelenleg már a második fészekalj kiköltésével foglalatoskodik.

cinke fioka cinke fioka 4 cinke fioka 3

Kunos Viktória

A fotókat a szerző és Papp Luca készítette