Gólya-hír: mérgezéses tünetek

0
438
Fehér gólya a kismarosi római katolikus templom melletti fészken - Fotó: Kovács Gabriella

Mérgezéshez hasonló, súlyos tünetekkel került egy dunakeszi állatorvosi rendelőbe a kismarosi vasútállomáson talált fehér gólya. A gyors és szakszerű állatorvosi beavatkozásnak köszönhetően a madár túl van az életveszélyen. Jelenleg a Fővárosi Állatkert madármentő állomásán rehabilitálják, és felépülésének ütemétől függően vagy még idén szabadon engedhetik a szakemberek, vagy Magyarországon, a Hortobágyon fog telelni.

Fehér gólya a kismarosi római katolikus templom melletti fészken - Fotó: Kovács Gabriella
Fehér gólya a kismarosi római katolikus templom melletti fészken – Fotó: Kovács Gabriella (Képünk illusztráció: korábban készült felvétel.)

 

2014. július 12-én, szombaton reggel hívta telefonon egy ismerőse Sevcsik András biológust, hogy Kismaros központjában, az állomás közelében gubbaszt egy szemmel láthatóan rossz állapotban lévő gólya.

Sevcsik András, aki a minap tartott ismeretterjesztő foglalkozást a Morgó- (Török-) patak vizének élővilágáról, Juhász Lilla segítségével be tudta fogni az állatot, és még időben beértek Dr. Kertész Péter állatorvoshoz Dunakeszire, a speciális esetek befogadására is felkészített Blöki Állatorvosi Rendelőbe.

“Mire odaértünk már teljesen eszméletlen volt, erős légszomjjal küzdött.”

“Reggel kaptam a hívást egy szokolyai ismerőstől. Szóltak neki, hogy Kismaroson a vasútállomás közelében gubbaszt egy gólya. Kiszaladtam. A helyszínen Juhász Lillával összetalálkoztunk, majd befogtuk a teljesen kimerült, nagyon rossz állapotban lévő fehér gólyát. Extra tempóban Dunakeszire – Dr. Kertész Péterhez – szállítottuk az állatot. Mire odaértünk már teljesen eszméletlen volt, erős légszomjjal küzdött.” – írja Sevcsik András a Kisdunához eljuttatott beszámolójában.

Az állat gyors ellátásban részesült, és másnap már lábra is állt, mivel külsérelmi nyomok nem látszódtak rajta. A körülményekhez képest jó kondícióban volt a nem idei születésű, de nem is teljesen kifejlett példány.

„A mérgezés nem biztos, de nem is kizárható. Nem valószínű, hogy a kismarosi gólya, de érdemes a fészken tartanunk a szemünket, biztos-ami-biztos alapon. Ma átkerül az állatkert madármentő állomására, majd később újra Kertész Péterhez. Ha megmarad, és kellő erőt gyűjt, akkor még idén elengedésre kerül, ha nem lesz megfelelő kondíciójú, akkor a Hortobágyra szállítják, ahol a Górés-tanyán tud majd áttelelni.”  – áll Sevcsik András hétfői üzenetében.

Így, labdarúgó-vb után, mindenütt kifulladtak már a szurkolótáborok rigmusai, de ennek a – talán Kismaroson, de mindenképpen a Dunakanyarban fészkelő – fehér gólyának nagyon szurkoljunk.

Kovács Gabriella

Fehér gólya a kismarosi Morgó-patakban - Fotó: Kovács Gabriella
Fehér gólya a kismarosi Morgó-patakban – Fotó: Kovács Gabriella (Képünk illusztráció: korábban készült felvétel.)

 

Kapcsolódhat:
A Kis-Duna madárvilága
Csillagjárás – Patakcsobogás és kavicsfestés
Gólya halál(ok)
Fejlemény gólya ügyben – újabb levél