Őrző a strázsán – Kovács Kálmánné, Babszi emlékére

0
721
Kovács Kálmánné, Babszi - családi fotó

„Megrendülten, de a megváltoztathatatlanban megnyugodva, mély fájdalommal tudatjuk, hogy Kovács Kálmánné – Babszi -, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák egykori elnökhelyettese július 15-én békésen eltávozott. Hamvai – kérésének megfelelően – a legszűkebb családi és baráti körben lesznek szétszórva Nagymaroson. – Ember Csaba, elnök”

Babszi Kálmán lapján
Kovács Kálmánné, Babszi – családi fotó

 

Néhány szomorú sor annak az embernek a halálhíréről, akinek oroszlánrésze volt a nagymarosi művészeti iskola megalakulásában. Visszagondolva a 15 évvel ezelőtti időre, a márciusi elhatározástól – hogy Nagymaros önálló művészeti iskolát indítson – a szeptemberi munkakezdésig mindössze szűk fél év telt el. Mai szemmel ez egyenesen csodaszámba megy, de kiváló szakember segítette a szervezőmunkát. Kovács Kálmánné, Babszi szakszerű útmutatása nélkül elvesztünk volna a bürokrácia útvesztőiben.

Ugyanazt akarta, amit a zeneiskola létrehozói, hogy előtérbe kerüljenek azok az örök értékek, melyek részét képezik éltünknek, bárhol is éljünk a nagyvilágban. Hogy az igazság, ami minden művészetben – különösen a zenében – ezernyi színben mutatkozik meg, képessé tegyen bennünket arra, hogy egyetértésre jussunk. Mint gondolkodó, és játszani tudó ember, kultúrát teremtett maga köré. A mai harmincasok közül sokan emlékezhetnek a Hétszínvirág zenei napokon tartott lendületes, továbbmutató gondolataira. Úgy értékelte a legdöcögőbb kisiskolást is, hogy megérthette belőle minden diák: érdemes a zenével foglalkozni.

Babszi Polgár Balázsnak ad tanácsokat FMNT 2014
Kovács Kálmánné 2014 tavaszán a Fiatal Muzsikusok Nagymarosi Találkozóján – Fotó: Szigeti-Benedek Gabriella

 

Súlyos betegsége ellenére még az idén áprilisban megrendezett Hétszínvirág zenei napon – mai nevén Fiatal Muzsikusok Nagymarosi Találkozója – a 2 órás műsort végighallgatta. Bátorította mind a szervezőket, mind a zenélő gyerekeket arra, hogy ezt a hagyományt folytatni kell, hisz kitűnő lehetőség a térség kis zenészeinek a bemutatkozásra.

Mindig ment, és tette a dolgát. Kivételes műveltségét, hatalmas munkabírását, rendíthetetlenségét és tiszta szavait mindannyian csodáltuk.

„Emlékezetünkben igaznak őrizzük,
míg a földi létben járunk,(…)
hitte, munkája nemes,
vitte a lámpást
ment a göröngyös úton,
min menni érdemes.”

Végvári Györgyi

Kovács Kálmánné 1943-2014

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzése után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán zongoratanárként diplomázott.

Zongoratanítását Vácott kezdte, majd Budapesten folytatta. Minden alkalmat megragadott, hogy fejlessze tudását. Remek tanárnak tartották. Később, a tanítás mellett a Fővárosi Pedagógiai Intézet gyakorlatvezetője lett, majd a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnökhelyettese lett.

Évekig volt a VI. kerületi Tóth Aladár Zeneiskola Igazgatója.

Az egész országban ismerték kiváló szakmai tevékenységét, tisztelték és elismerték hatalmas rutinját, munkáját. Közvetlenségét jól mutatja, hogy kollégái, beosztottjai, sőt, még a tanítványai is “Babszinak” szólították. Még 2014-ben is zsűrizett több zenei versenyen, év végi vizsgákon.

2007-től Nagymaroson élt.

Kitüntetései:

  • Németh László-díj 1994.
  • Pedagógus “Magyar Művészetoktatásért” szolgálati emlékérem, 2000.
  • Kiemelkedő tevékenysége elismeréseként a Pedagógiai Intézet „Főváros Zeneoktatásért” díja 2001.
  • A Magyar Köztársaság Oktatási Minisztere Kiss Árpád-díjat adományozott neki 2002-ben.
  • Artisjus Zenei Alapítvány díj 2007.
  • A magyar művészeti nevelés-oktatás terén kifejtett több évtizedes, kiemelkedő színvonalú, és eredményes munkájáért a Magyar Zeneiskolák Szövetségének “Magyar Művészetoktatásért” díja 2009.
  • A Magyar Köztársaság Nemzeti Erőforrás Minisztériuma életmű díja, az Eötvös József-díj 2011.
  • A VI. kerületi Tóth Aladár Zeneiskola Örökös Tiszteletbeli Igazgatója kitüntető címet nyerte el 2014-ben.