Operatív érték – a besúgottak

0
613

Varga Àgota: Operatív érték – a besúgottak című dokumentumfilm díszbemutatója 2014. november 6-án, csütörtökön, 19.00-kor lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A film érdekessége, hogy szerepel benne Major Sándor is, vagy ahogy a legtöbben ismerik, Sándor atya, aki negyven éven keresztül volt a Kismarosi Egyházközség lelki vezetője, a kismarosi templom plébánosa.

A vetítés nyilvànos, a helyek érkezési sorrendben foglalhatók el. A filmbemutatót sajtóbeszélgetés követi, melyet Stumpf András,  a Heti Válasz újságírója vezet. Résztvevők: Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke; Gulyás József, volt országgyűlési képviselő; Kónyáné Dr. Kutrucz Katalin , az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára főigazgató-helyettese; Soós Viktor Attila, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tagja; Varga Ágota, a film rendezője; Zinner Tibor jogtörténész. A vetítést követően a film (adományért) megkapható közös DVD albumban A tartótiszt című filmmel.

meghívó3

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=dQKjYrDyu8g&feature=youtu.be” theme=”light”]fg[/su_youtube_advanced]

OPERATÍV ÉRTÉK – a besúgottak (tartalom)

Közép- és Kelet-Európában, a volt kommunista államokban a második világháborút követően az egyházak helyzete alapvetően megváltozott. Módszeres keresztényüldözés volt 1945-től egészen 1990-ig, a rendszerváltásig. Magyarországon 1945 után a keresztény egyházak és a vallásosság az egyik első számú ideológiai ellenséggé lépett elő. A „klerikális reakció” – az egyházak – a szocializmus építését akadályozó „erők” egyik gyűjtőfogalma lett. Rákosi uralma alatt a katolikus egyházi személyek több mint kétharmada, a Kádári Magyarországon közel fele szenvedett el évekig, néha évtizedekig  tartó meghurcoltatást. 1945 és 1989 között összesen 439 pap és 245 szerzetes került börtönbe, internáló táborba.

A tartótiszt c. filmem után, –  mely teljesen új szemszögből: a szembesítés és a kendőzetlen párbeszéd módszerével mutatta be a Kádár-korszak állambiztonsági munkájának egy szeletét, – most a dokumentumfilm folytatásaként e filmben megismerhetjük az egykoron besúgottak sajátos viszonyulását a róluk jelentő besúgókhoz. A keresztényi megbocsátás talán a lelkületből ered, talán egy isteni felsőbb sugallatra, de a talány is ott lebeg a mondatok, gesztusok között.

A film szereplői egykori és mai regnumisták. A Regnum Marianum volt az egyetlen, magyar ifjúsággal foglalkozó vallási közösség, amely az állandó zaklatások ellenére is folyamatosan élt és működött a kommunista rezsim alatt. Tartótisztek által beszervezett hálózati személyekkel figyeltették, üldözték őket, lejáratási akciókkal próbálkoztak. Szemmel tartásukra többnyire zsarolással, a regnumiak közül is szerveztek be ügynöknek, besúgónak arra alkalmas személyeket.

Három külön törvénysértő perben (1961, 1965 és 1971) 13 papot ítéltek el összesen 71 évre, 3 laikus vezetőt pedig összesen 4,5 évre.

Varga Ágota író-rendező-producer

 

szereplők:

Prof. Dr. Naszlady Attila MTA doktora

Bajcsy Lajos é.e. plébános

Balás Béla kaposvári megyéspüspök

Dr. Bálint Géza MTA doktora

Bányász Ákos nyugdíjas mérnök

Fortsner Miklós nyugdíjas mérnök

Hegyi Veronika keramikus

Kertész Ferenc nyugdíjas mérnök

Major Sándor nyugalmazott plébános

Somogyi Sándor nyugalmazott lelkész

Széll Vince nyugdíjas mérnök