Fizetős lehet az M2?

1
873

Sokféle hír és vélemény jelent meg az elmúlt napokban az útdíjrendszer átalakításáról, a megyematricák bevezetéséről, de még kevés a pontos információ. A lényeg az, hogy a kiszivárgott tervek szerint néhány EU-s finanszírozású szakaszt leszámítva, minden eddigi ingyenesen használható autóút és autópálya szakasz fizetős lehet. Legalábbis az NFM közleményét így is lehet érteni: “Az arányos közteherviselés érdekében az M0-s egyes szakaszai és a teljes M31 kivételével megszűnik az idei év végéig még ingyenesen igénybe vehető szakaszok díjmentessége”.

M2_autópálya
Fotó: Wikipedia

 

A legnagyobb egybefüggő ingyenes szakasz az M0-ás, illetve a körgyűrűn belüli autópályák, valamint a nagystílűen M2-nek nevezett gyorsforgalmi út. Most mindenki az M0-ás miatt lázadozik, meg a Pesti dugók miatt aggódik. Még az is lehet, hogy a kormány ez ügyben finomít az elképzelésein, például a Megyeri-híd használata valószínűleg ingyenes marad. Az M2-ről viszont alig esik szó, pedig jelen állás szerint akár január 1-től fizetős lehet, minden jármű számára. A helyzet az, hogy az M2 autóútként van nyilvántartva, és így érintheti a változás. De ha ezt még meg is úsznánk, az M0-ás esetében már biztosan nincs kecmec.

Jó hír, hogy azért nem kell majd autópálya matricát venni, mert a tervek szerint bevezetik a jóval olcsóbb megyematricát. Aki ezt megveszi, 5000 forintért egy egész évig használhatja majd az adott megye fizetős útjait. Ebbe az összegbe tényleg nem halunk bele, de az eddigi helyzethez képest ez jelentős visszalépés, mondhatni a budapesti agglomeráció adóztatása. Természetesen azok, akik eddig fizetős autópályán közlekedtek mondjuk a munkahelyükre, ezzel a rendszerrel jól járhatnak, sőt akár a Balatoni nyaraló rendszeres látogatását is megúszhatjuk 3 megyematricával, évi 15 ezerért. De hát ez itt minket a Dunakanyarban kevéssé vigasztal. Főleg, ha az M2 is a változás hatálya alá esik. Az ország egyik legveszélyesebb útszakaszáért fizetni érdekes életérzés lenne, hiszen mindnyájan tudjuk, akik használjuk, hogy azért igazából az csak egy félig megépített 2/A, M-nek biztosan nem M. De hát ilyenkor szokás azt mondani, hogy nem kötelező a Dunakanyarban lakni.