ÉS Műhely 2.0 – azaz Édes is, meg Sós is…

0
577

Miután az év egyik legmelegebb napján sikerült Szobig eltekernem és – nem utolsósorban – életben maradni, gondoltam megünneplem ezt valamivel: visszafelé betértem a csak hallomásból ismert nagymarosi Édeske műhely legújabb étkezdeményébe. Félre a szóviccel, ennél kellemesebb környezetben nemigen tudta volna felfrissülni. Milyen az, ha az édességektől elindul egy vállalkozás a sós ételek meghódítása felé…? Kíváncsi természetű lévén, utána szerettem volna járni, honnan hová tart most a Műhely.

 

Kovács Gabriella: Honnan jött az ötlet, hogy egy jól bevált, jól működő cukrászda mellé – szokatlan párosítással – egy bográcsos-kemencés-kiülős helyet hozzanak létre?

Szalontai Alíz: A Duna mentén kiépített bicikliútnak köszönhetően egyre több turista pattan fel a kerékpárra, és kerekezi be a történelmi emlékekben és természeti szépségekben gazdag vidéket, köztük városunkat, Nagymarost is. Mind többen válnak az egészséges életmód híveivé, és szabadidejükben szívesen hódolnak eme szabadtéri tevékenységnek, és járják a természetet. A lélek feltöltődik, a test is megkívánja a magáét – éhét, szomját csillapítandó szívesen tér be egy-két falat ételre, s egy pohár italra. Így jött az ötlet, hogy szabad tűzön, bográcsban készített egyszerű, de finom ételeket kínáló étkezdét nyissunk.

K.G.: Tapasztalatom szerint ez fordítva szokott lenni: nyit az ember egy étkezdét, majd ha bejön, indul a termékbővítés: édességek, kávézó, salátabár…

SZ.A.: Úgy működünk, mint a rák: a cukrászda immár 15 éve biztosítja betérő vendégeink számára a desszertet, kávét, üdítőt, a másféle ételek készítésének most jött el az ideje. A mindennapok bizonyítják, hogy ez a projekt is kedvelt a helyi és az ide látogató vendégek körében.

 

Édeske_2Édeske_4

 

K.G.: Honnan szerzik be az alapanyagokat? Mennyire fontos, hogy helyi legyen a beszállító?

SZ.A.: Az alapanyagok esetében törekszünk a biogazdálkodásból származó, vegyszermentes termékek beszerzésére. Vásárláskor a helyi őstermelőket részesítjük természetesen előnyben. Az általuk termesztett zöldségeket használjuk fel többek között az ételek készítésénél. Más termelőt akkor keresünk, ha a helyi gazdálkodóknál nem található az általunk keresett áru. Ezen kívül saját főzésű lekvárt kínálunk vendégeinknek (pl. aranygaluskához), és szörpöt szomjuk oltására. Törekszünk arra, hogy vendégeinknek saját elkészítésű termékeinket kínáljuk pl. kovászos cukkini vagy gomba.

K.G.: Milyen reakciókat kaptak eddig a betérő vendégektől?

SZ.A.: Betérő vendégeink véleményüket a „Vendégeink ötletelése” c. füzetbe jegyezhetik. Többségük elégedetten távozik, ennek jele az is, hogy nap, mint nap találkozunk velük újra. Sőt, új vendégeket is küldenek hozzánk, akik dicsérő szavaikat szintén ebbe a füzetbe írhatják. A negatív kritikát építő jelleggel fogadjuk, s igyekszünk az esetleges hibákat korrigálni, hogy továbbra is vendégeink megelégedésére dolgozhassunk. A szolgáltató iparban ugyanis az elégedett „kuncsaft”, vendég a legnagyobb dicséret.

 

Édeske_5Édeske_6

K.G.: Miben látják a fejlődés kihívásait?

SZ.A.: Hogyan tovább? Ebben is segítségünkre van/lehet a fent említett füzet. Nem véletlenül az a címe: „Vendégeink ötletelése”. A vélemények mellett szívesen fogadjuk látogatóink ötleteit, javaslatait. Lehetőségeinkhez mérten igyekszünk azokat beilleszteni jövőbeni terveinkbe és a meglévő feltételek mellett vagy azok átdolgozásával alkalmazzuk a fejlesztésben. Figyelnünk kell a környezetünkben végbemenő változásokat, az üzleti élet újabb kihívásait, fennmaradásunknak feltétele ugyanis, hogy jó időben tegyük meg a megfelelő lépést. Nem csak arra ügyeltem, mikor a konyhát megnyitottam, hogy egy olyan környezetbe térjenek be vendégeink, ami kedvükre való, hanem az étel is elnyerje tetszésüket.

K.G.: Ez úgy tűnik, sikerült.

SZ.A.: Próbáltam az ételek közül azokat kiszűrni, amelyek nem igazán egészségek, gondolok itt a sült krumplira például, amit olajba sütünk ki. Arra viszont nem gondoltam, hogy sokan hiányolni fogják. Ezért a kemencében elkészített sült krumpli mellett döntöttem, ami igen nagy sikernek örvend és mégsem a megszokott módon készül el.

 

A helyben helyit mozgalom újabb példája – és igen, kedves olvasók, menü is van, sőt házhozszállítás is… De mégis akkor az igazi az élmény, ha ott, a hűs fák lombjai és a finom illatok közelében van lehetőség elfogyasztani a Műhely ételeit, italait. Műhelytitok? Aligha van. Szívvel csinálják – szívvel kínálják. Ennyi.

 

Fotók és szöveg: Kovács Gabriella