FŰTS OKOSAN!

0
452

Nem mindegy, hogy mivel fűtünk. Míg a távfűtés helyben nem okoz semmilyen légszennyezést, illetve a földgáz használata mellett a legveszélyesebbnek tekintett kisméretű részecskekibocsátás elhanyagolható, ezzel szemben a szilárd tüzelőanyagok elégetésekor nagy mennyiségű káros anyag kerülhet a levegőbe.

A szilárd tüzelőanyagok között is nagy különbségek vannak. Amennyiben szén vagy fa között kell választanunk, inkább preferáljuk a fát. A szenek sem egyformák, hiszen egy jó minőségű brikett, koksz, vagy darabos szén által okozott levegőterhelés jelentősen kisebb, mint amit a silány minőségű, magas kéntartalmú barnakőszén, vagy lignit felhasználása okoz.

A fa évezredek óta – többek között – mint tüzelőanyag szolgálja az emberiséget. Meleget és kényelmet biztosít számunkra. Amennyiben helyesen használjuk fel a fát otthonunk fűtésére, úgy nem csak kevésbé szennyezzük a levegőt, hanem a fűtés költségeit is jelentősen csökkenteni tudjuk.

fűt

Ami tilos:

Kezeletlen fa és papír kivételével tilos bármilyen hulladék elégetése, beleértve az alábbiakat is:

– festett, lakkozott, tehát úgynevezett „kezelt” fa
– rétegelt lemez, bútorlap
– építési fahulladék
– színes, „fényes” papírhulladék

A tisztának látszó fafelületek is lehetnek különböző fakonzerváló anyagokkal kezeltek. A színes, nyomtatott újságok még begyújtáshoz sem megfelelőek.

Az előbb említett anyagok elégetésekor a bennük található, vagy kezelés következtében felhordott, különböző mérgező vegyületek a levegőbe és a hamuba kerülnek, ezáltal szennyezve a környezetet, közvetlenül károsítva az egészségünket.

Ezen túl, a nem rendeltetésszerű használat miatt a készülék garanciáját is elveszíthetjük.

A légszennyezettség az egyik legjelentősebb egészségügyi kockázati tényező (az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szerint a halálozást okozó faktorok között az 5. a sorban), ezért a levegőminőség javítása, a szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentése mindannyiunk érdeke.

Forrás, további információ: http://futsokosan.kormany.hu/

A cikk a Mátyásfa Környezetvédő Egyesület facebook oldalán jelent meg.