Szerelemcsütörtök, dobszerda…

0
1009

Emese és Ferkó háza

034

A ház Kismaroson, a  Kossuth Lajos utcán

A házzal régóta szemeztem. Nagyon tetszett, hogy érzékelhető volt a külső szemlélő számára is, hogy a benne lakók törekednek nemcsak a szépre, hanem a hagyományok és az értékek őrzésére is. Amikor pedig megláttam Borika rajzait a neten, kíváncsi lettem: ugyan milyen lehet ez a család, amely  nem olyan régen telepedett le a faluban, és  ilyen szeme van a szépre.

Szerencsés Borika (8 éves) rajzaiSzerencsés Borikarajza1

szerencsés Borikarajza2

Zirig Emesével és Gajdó Ferkóval beszélgettem minderről. Emese csallóközi lány, szülei ma is Dunaszerdahelyen élnek. Évek óta logopédus a kismarosi iskolában és óvodában, így biztosan sokan ismerik őt. Ferkó még messzebbről jött: ő Sepsiszentgyörgyről érkezett, eredeti foglalkozása grafikus, – de asztalosként és ácsként is vállal munkát. Régóta élnek Magyarországon, és az, hogy itt telepedtek le, abban nagy szerepe volt a Dunának is. Két olyan ember, akik a kisebbségi létet őrzik minden mozdulatukban és szokásaikban, és akik úgy vigyáznak a hagyományaikra, mint közülünk kevesen. Az ügyes kezük, és a fantáziájuk elképesztő otthont varázsolt a Kossuth utca felső sorára éppen a templom alá.

072

A konyha a cserépkályhával

Az épületet erősen lelakott állapotban vették meg, 2 hónapig csak a lomot szállíttatták és bontottak. Ráadásul a természeti erők sem kímélték őket, az udvari támfal a befejezetlensége miatt átázott, és a pince oldalfalát kinyomta. Ennek felújítása hamarosan megkezdődik.

A kis ház történetére ők maguk is kíváncsiak voltak. Kik éltek benne, mivel foglalkoztak, melyik helyiséget mire használták? Ahogy a sváb házak funkcióit ismerjük, nem sokat változtattak a régi elrendezésen.

020

Az udvar felé néző ablak

A régi porták a korra jellemző hosszú házak voltak, az udvar felé nyitott verandával (gang). Pontos nyomai a sváb rendszeretetnek, a gondos gazdálkodásnak és előrelátásnak. Hogy ismét a régi – eredeti állapotát hozzák vissza, kinyitották a gangot, ami tavasszal visszakapja az áttört fa díszítéssel ellátott oszlopsort is, amilyen eredetileg lehetett. Fotó alapján rekonstruálták.

088

 Részlet a nappaliból

Emese és Ferkó házában is mindennek megvan a maga helye. A berendezés maga a házigazda keze munkáját dicséri, a szépítészet, a fantasztikus mozaikok, a függönyök, takarók, pedig a háziasszonyét. De már a falon megtalálhatjuk Borika rajzait, és ki tudja még mitől és kitől szépülhet az otthon – hiszen még bőven van mit csinálniuk. Mindenesetre gyönyörű cserépkályha adta a meleget, a fazékban főtt az illatos húsleves, és ott gőgicsélt köztünk a legkisebb királyfi, Áron. A többiek – a két nagyfiú Bence és Ábel, a két kislány Borika és Pannika – iskolában, óvodában.

046

Bejárat a házi áldással

emese_feri_lakas_022

Fürdőszoba, mozaikkal

24

Szekrény

Kép 156

Komód

Annyi mindenről beszéltünk, és annyi mindenről kellett volna még beszélgetnünk, hogy három nap sem lett volna hozzá elég. Azt viszont elhatározták, hogy a közeljövőben a művelődési házban rendezendő kiállításhoz összeszedik a meglévő – közszemlére való – alkotásaikat. Reméljük, mások is ötleteket meríthetnek belőlük, és rácsodálkozhatnak, hogy mit lehet kihozni szinte a semmiből, ha van hozzá az embernek istenáldotta tehetsége. (munkájukat nyomon követhetjük itt: www.hazafan.hu)
Aki nem hiszi, járjon utána…Egyébként meg beszéljenek a szavak helyett a képek.

A galéria végén Emese és Ferkó mesejátszótér-terve. Nemcsak elképzelték, hanem meg is valósították Ozorán.

Ugye milyen szép lenne itt Kismaroson is hasonló?

Végvári Györgyi

  A fotókat Gajdó Ferenc készítette

028

065

12

065

Kép 157

Kép 017

Kép 010

 

Az ozorai égig érő paszuly

ozora_feri_081 (1)

ozora_feri_077 (1)

154

131128125100