Újraálmodott könyvtár Kismaroson

0
869

A könyvek valahogyan mindig titokzatos tárgyak – mennyi mese, valós vagy kitalált szereplő, helyszín, történet préselődik a borítók közé… A könyvtár csakis varázslatos hely lehet. Csadó Klaudiával, a Kismaros Község Önkormányzat Könyvtárának vezetőjével beszélgettünk arról, miként sikerült újraálmodni a könyvtárat.

K.G.: Mióta volt tervben a könyvtár átalakítása?

CS.K.: A könyvtár átalakítása igazán nem volt tervben. Tavaly februárban költöztünk nagyobb helyiségbe, ami viszont szerintem igen szükséges volt. Néhány hét múlva a Nemzeti Kulturális Alap kiírt egy pályázatot könyvtárberendezésre, és eszközfejlesztésre, melynek alapfeltétele volt a jelentős bővülés. Mivel a könyvtár alapterülete 40 négyzetméterről 70 négyzetméterre nőtt, a Pest Megyei Könyvtár javaslatára belevágtunk. A bútoraink nem voltak rossz állapotban, de helykihasználás, egységesség szempontjából megalapozott döntés volt, és a jelenlegi könyvtári trendekhez is tudtunk/tudunk így igazodni.

regi ktari berend.1
A régi könyvtári berendezés

 

K.G.: Mit lehet tudni a pályázatról, melynek segítségével a könyvtár sikeresen átalakult, és minden korosztálynak jól használhatóvá vált?

CS.K.: Egy hónap volt az árajánlatok előkészítésére, bekérésére, tervek megálmodására. Nehezen indult, teljesen idegen voltam ebben a világban, majd az elbírálás is eléggé elhúzódott, de végül jól megérdemelt jutalomként elnyertük a támogatást, 2.442.235 forintot. Kemény és izgalmas munka volt, de szerencsére sok segítséget kaptam, amit ezúton is megköszönök, kiemelve önkéntes segítőimet: Stummer Juditot, aki a technikai részben állta a sarat, és Szabó Zsófiát, aki pedig a pályázatokkal kapcsolatos szakmai tudását adta bele.

K.G.:  Tudsz-e valamilyen LEGekkel szolgálni?

CS.K.: A LEGlegem közvetlen családi körből került ki. Amikor könyvtáros lettem Kismaroson, átnéztem a vissza nem hozott könyveket. Elég régi nyilvántartás is volt ezekről, és amikor otthon megemlítettem az 1980-as évek végi néhány könyvet, a szekrényből került elő, szépen összekészítve, mintha csak tegnap óta lett volna ott. Azóta is viccelődünk ezzel.

K.G.:  Lehet-e tudni valamit a tavaszi programokról, tervekről?

CS.K.: Legközelebbi programunk természetesen a megújult könyvtár átadó ünnepsége lesz, ez április 9-én (szombaton), 15 órakor kezdődik. Mivel a dátum igen közel van a Magyar Költészet Napjához, ezért Horváth Ödön kismarosi költő néhány versével, és Körömi Ferenc, ez alkalomra írt művével fogjuk megnyitni ezt az eseményt. Mivel általában havi rendszerességgel vannak programjaink, természetesen májusra is tervezünk, még mindig a nagy eseménnyel kapcsolatos programot. Évekig nem történt selejtezés, most viszont fájó szívvel, de jó néhány könyvtől váltam meg. Ezekből tartanánk egy nagyobb volumenű könyvvásárt, illetve a gyerekeknek a már tényleg nagyon rossz állapotú művek lapjaiból szeretnék újrahasznosító foglalkozást tartani.

 

Ilyen a megújult kismarosi könyvtár:

új ktár 2 Új ktár 1 új ktár 3 új ktár 4

K.G.: Járnak a mai kismarosi gyerekek, illetve felnőttek könyvtárba?

CS.K.: Járnak. Sosem annyian, mint amennyien szeretném, hogy járjanak, de örömmel tölt el, hogy mindig vannak új beiratkozók. Nagy húzóerő a negyedévente frissülő könyvállomány, a könyvtárközi kölcsönzés lehetősége, ami ingyenes, és mégis több könyvtár tagja lehet az olvasó, és remélem, szépen lassan teret nyernek a használóink közt az előfizetett folyóiratok is.

Meghívó-megnyitóra

FullSizeRender (20)

www.nka.hu