„Egyedül nem megy” – mellrákkal küzdő nők kiállítása Verőcén

0
570

Az életerő megható és példamutató élménye címmel közlünk alább egy igazán rendhagyó írást Dr. Nádai Magda tollából annak apropóján, hogy egy különleges tárlat nyílt meg április elején a Verőcei Művelődési Házban. A cikk szerzője, mint írta, “fiai segítségével lábalt ki betegségéből, és a természet varázsára 10 év alatt 12 színes képeskönyvet írva maradt talpon.” 

Az életerő megható és példamutató élménye

Kedves Olvasó! Belegondolt egyszer is mit érez az a NŐ, akivel pikk – pakk közli az orvosa: „ez a tumor bizony rosszindulatú”? Ráadásul a mellben, a nőiesség büszkén viselt díszében.
Műtét és hosszas kezelés. Sugár és kemo. Rosszullét, hányás, és oda már szálanként az íves szemöldök, a hajkorona!
Ha a NŐ húszas – harmincas a külső vonzerő elvesztése rázza meg. Ha középkorú, ott a gyerek, idős szülő, akik eddig az Ő gondozását élvezték. Felborul a házirend! Mi lesz? És a férj? Kérdés, hogy áll hozzá…
A minap rendkívüli NŐKKEL találkoztam. A fiam elhívott Verőcére, egy kiállításra, amely mellrákos NŐK képeiből állt össze. Akik már túl voltak a nehezén, vagy pont a sűrűjében. Elmentem, mint a témában érdekelt, hiszen pont 10 éve estem túl az első műtéten, kezeléseken, aztán még kétszer. Elmentem, és először bámultam a rózsás, tulipános, színes-gyöngyös derűs képeket, később az életvidám, csinos Alkotókat, és mély tiszteletet éreztem. Az önsajnálat, maga-elhagyás, savanyú kesergés helyett megkeresték és megtalálták azt a fogódzót, amellyel a lelküket megerősítve képesek voltak elviselni a csonkolás és terápia iszonyú terhét. Lehet, hogy egyedül nem ment volna, MAGDI (aki bizony kezelésekre is divatos ruhát ölt, kisminkeli magát, bizsut rak fel, erősítve lelki erejét, hangsúlyozva NŐIESSÉGÉT), ezt sejthette, és „EGYEDÜL NEM MEGY” ígéretes jelszó alatt fogta össze 9 társát….és milyen sikerrel!
A NŐK legtöbbjét elkísérte a férje, családja, és nem láttam rajtuk kényszerűséget, rosszkedvet, szánakozást. Társakat láttam, akik bizonyára a nehéz napok elviselésében is segítettek.
Aki nem volt ott április 2-án ezen a megnyitó utáni kötetlen csevegésen, rendkívüli eseményt hagyott ki. De a kiállítás a beszédes képeivel még egy ideig nyitva lesz a MŰVELŐDÉSI HÁZban. Ne hagyják ki. Az ÉLETERŐ PÉLDÁI előtt tiszteleghetnek.

Dr. Nádai Magda

PöttyösEd fotója
A kiállítók Fotó: PöttyösEd