L&L

0
715

„Így telnek napjaink: munkába igyekszünk, rokonokhoz loholunk, nyitva-e még a bolt?  Kilépni ebből, rátérni egy útra, és menni, menni. Rátérni arra, ami rávezet belső utunkra…”(Kovács Gabriella: Itt)

Nem véletlenül jutottak eszembe ezek a mondatok a nyáresti Zenés Vendégség után. A Lanner Kvartett muzsikája előtt arról szólt a bevezető, hogy milyen jó dolgunk is van nekünk itt, Kismaroson. Máshol repülőgépek zaja hallatszik, lövések dördülnek, embereket gázolnak halálra, nekünk meg itt ez a hűs nyári vasárnap este, amikor vonósok hangjában merülhet el  a lelkünk, és nyugodtan kicsordulhat a könnyünk, mikor meghalljuk a csodaszép magyar népdalt:  A csitári hegyek alatt…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kismaros polgármestere, Neubauer Rudolf köszönti a Lanner Kvartettet

 

Nem először járt nálunk a kvartett. A Zenés Vendégségek híre egyre több helyre jut el, Kismaroson már rutinosan folyik a szervezés. Mindenki tudja a dolgát ilyenkor: a zenész muzsikál, a művelődési ház helyet ad a rendezvénynek, a jégbehűtött Törley csendben várakozik a hűtőben, nemkülönben a közönség, amely finom házi süteménnyel, elegánsan és nyitott szívvel érkezik. Az eredmény nem is marad el, csipetnyit kibillentünk a mókuskerékből, és talán nem tévedek nagyot, hogy nemcsak a hallgatóság, hanem a muzsikusok is élvezték a nagyszerű vasárnap estét. Hazaérve azonnal meghallgattam az egyik kedvencemet eredetiben is. Így kettős az  öröm, a zenei csemegék nem érnek véget, mikor a zenészek leteszik a hangszert.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Benedekffy Katalin operaénekes és a Lanner Kvartett

 

Köszönjük Selmeczi Gábornak, Kostyál Péternek, Fekete Zoltánnak és Martos Attilának –  a kvartett tagjainak, valamint Benedekffy Katalin operaénekesnek, hogy időnként segítenek kiszakadni mindennapjainkból.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Várjuk a további folytatást.  Kényeztessenek tovább bennünket finom átirataikkal, melyeknek kincsestára szinte kimeríthetetlen: rendelkezésre áll az egész zeneirodalom. Így fér el egymás mellett L&L, azaz a bécsi zeneszerző Joseph Lanner, a kvartett névadója, és a zseniális magyar Liszt Ferenc.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA