Színház a parkolóban

0
709
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Augusztus 7-én vidám színházi előadás mulattatta a falu népét a ciszterci rendelő parkolójában. A POTR nevű svájci vándorszínház ejtette útba Kismarost (és Nagymarost, sőt Zebegényt is, ha jól hallottuk). Nálunk elég ritkák a hasonló rendezvények, és nehezen tudjuk elképzelni ezt a fura életformát. Pedig a szereplők láthatóan remekül érezték magukat a bőrükben, mi pedig még nyelvtudás nélkül is pontosan tudtuk követni, mi zajlik a színpadnak avanzsált ősöreg buszon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A társulat 3 főből áll. Susanna Hug, Bernd Somalvico, Lukas Keller Svájcból érkeztek, Erlac és Biel nevű településekről, melyek mintegy 30 km-re fekszenek Berntől, a fővárostól. Jobbára a színházzal/színészkedéssel foglalkoznak és ebből is élnek. Gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek tartanak foglalkozásokat, illetve színházi kurzusokat vezetnek.

Nyáron aztán hosszabb turnéra indulnak egy szépséges, öreg autóbusszal, mely szállásuk, közlekedési eszközük és színpaduk is egyben. A mostani turnéjuk  2 hónapig tart, július elsején indultak el Svájcból. Ezután Németországon, Csehországon és Ausztrián keresztül érkeztek Magyarországra. Innen utaznak Romániába és augusztus végén utaznak vissza hazájukba.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Útjuk során akadnak különleges élmények is, mint amilyenben például Csehországban volt részük. Jistebnicében, amely Erlach testvérvárosa. Itt a helyiek különleges programmal várták a társulatot. Elvitték őket nosztalgia kerékpárokkal, a 10 kilométerre fekvő Smrkov faluba, ahol mindenki jelmezbe öltözött. Ott várta őket Mirosav király az udvartartásával: udvarhölgyek, énekesek, udvari muzsikusok, hóhér, szolgák és szolgálónők. A király beszédet tartott és üdvözölte a színészeket a királyságában, majd ettek, ittak, énekeltek és táncoltak. Ezt a hagyományteremtő programot ez a falu találta ki, és 12 éve tavasszal, ősszel vagy különleges alkalmakkor megrendezik. Mint például a POTR társulat látogatásakor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Susanna, Bernd és Lukas végül elmondták, hogy tapasztalataik szerint a közönség nagyon nyitott erre a színházi műfajra, hiszen a nézők nemcsak passzív szemlélői az előadásoknak, hanem adott szituációban a közreműködői is. A céljuk is az ezekkel az előadásokkal: közelebb kerülni az emberekhez.

A cikk megjelenését segítette Dobay Márti És Bazsalya Kornél. Az előadás létrejöttéhez pedig a Kismarosi Művelődési Ház nyújtott segítséget. Köszönjük!

Szöveg: Végvári Györgyi

Kép: Aradi Szilveszter

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA