Élni muszáj

0
954

mr meghívó
Élni muszáj konferencia – eleven történelem

A második világháborúban hadifogollyá tett civilek ügye máig ható történet a Dunakanyar történelmében. A Szovjetunióba jóvátételi munkára ártatlanul elhurcoltak sorsa a túlélők, a hozzátartozók, a közvetlen környezet számára ismert. Kevés az olyan, akinek a családját ne érintette volna a tragédia. Zebegényből, Nagymarosról és Kismarosról majdnem hatszáz embert hurcoltak el, és volt, aki soha nem térhetett haza. Aki pedig hazatért, annak hallgatnia kellett a történtekről. Ebben az első oldást a rendszerváltás jelentette, amikor nagyobb nyilvánosság előtt is megszólaltak a túlélők. A visszaemlékezések, a történetek, emlékiratok, naplók, fotók, levelek, tárgyak kezdtek napvilágot látni.

2015-ben volt a málenkij robot 70. évfordulója. A történetek elértek az Országházig. A parlament meghirdette a Szovjetunióba elhurcolt politikai foglyok emlékévét. Pályázati forrást különített el a 2016-2017-es évre abból a célból, hogy az elevenen élő történelmet megörökíthessük az utókor számára. Történészek, pedagógusok, történelmi intézmények, múzeumok, önkormányzatok fogtak neki kiállítások, konferenciák, kiadványok, megszervezésére, emlékhelyek rendbetételére.

A Kismarosi Német Nemzetiségi Önkormányzat három pályázatot nyújtott be, amelynek mindegyike nyertes lett. Az összesen 8 millió 100 ezer forintot konferencia és rendhagyó történelemóra megrendezésére, kiállítás és kiadvány összeállítására és az emlékhely lépcsőjének kialakítására kell fordítani. Kismaros számára ez rendkívüli lehetőség, annál is inkább, mert jövőre Kismaros ad helyszínt a három település (Zebegény, Nagymaros, Kismaros) közös ünnepségnek.

A pályázat nyújtotta forrás, rangos és méltó megemlékezés megszervezésére ad lehetőséget. Dr. Bognár Zalán történész, a Károli Gáspár Református Egyetem docense a téma neves kutatója, aki családja révén maga is érintett vállalta, hogy előadást tart kutatási eredményeiből. A zebegényi születésű Beer Miklós, váci megyéspüspök celebrálja a megemlékező misét. Bemutatásra kerül két dokumentumfilm a kismarosi és a nagymarosi elhurcoltakról. Meghívást kapott a három település általános iskolája rendhagyó történelemórára. Látható lesz a Veritas történetkutató Intézet kiállítása.

Ezzel együtt az érdeklődők megtekinthetik majd a pályázat keretében megvalósított kiállítást az elhurcoltak visszaemlékezéseiből és tárgyi emlékeiből, februárra pedig kiadvány is készül DVD melléklettel.

A Kismarosi Német Nemzetiségi Önkormányzat szeretettel várja az érdeklődőket. A rendezvény nyilvános, azon bárki részt vehet. A szervezők kérik mindazokat, akiknek szándékukban áll jelenlétükkel megtisztelni a rendezvényt, ha módjukban áll jelezzék előre a kisdunaujsag@gmail.com címen.

dr. Néder Sarolta
NNÖK felkért szervező