II. Dunakanyari Báb és Színjátszó Fesztivál Kismaroson

0
934
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“A csoportok vezetői nagyon sokat segítettek, különösen a bábosoknál Vári Ildikó és Madár Péterné, Marica. Ők már a 2011-es fesztiválon is részt vettek. Itt voltak a siketekkel és nagyothalló gyerekekkel foglalkozó Pivár Ignác Tagiskolából Bot Szilvia diákjai. Megható volt a különleges, ötletes óriásbábos előadásuk. Érdekesség, hogy a Borostyán Bábcsoport Újkígyósról jött (utánfutóval!) 340 km távolságból, kora hajnali indulással. Ez a fellépés mindegyik bábcsoportnak fontos volt, ugyanis kevés bemutatkozási lehetőségük van.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fónay Márta színjátszókör Vácról: „Népmesék” című produkció – Fotó: Aradi Szilveszter

A Színjátszó fesztiválon nagy öröm volt a Kismarosi Színjátszó Csoport gyerekeinek első fellépése, amely hatalmas sikert aratott. A Közönségdíjat is elvitték. Három profi csoport is részt vett a műsoron. Az egyik a Fónay Márta Színjátszó Kör Vácról, ez a Váci Színház ifjúsági csoportja. A másik “Andi Színjátszósai” Szécsényből, a harmadik pedig a gödi “Gézengúzok”, akik, amikor egy rövid időre elment a villany, a hang,  egy kicsit sem torpantak meg, folytatták a sötétben a fantasztikus előadást. Gyönyörűen, tisztán énekeltek, beszéltek. Külön értékelte náluk a rendezést a zsűri. (Zachár Zsuzsa volt a rendező és a művészeti vezető) A zsűrinek nagyon nehéz dolga volt, mert nagyszerű produkciókat láthatott  Mindegyik csoport kapott oklevelet, serleget. A zsűri a kreativitást, a humoros ötleteket, a rendezést, a koreográfiát, a díszletet és a jelmezt is értékelte. Tóth Zsuzsa kiválóan, gördülékenyen vezette a műsort.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERAHangya Banda, Lázár Vilmos Általános Iskola, Budapestről: Az egyleti gitt – Fotó: Aradi Szilveszter

A rendezvényt a Nemzeti Együttműködési Alap pályázata segítségével valósítottuk meg. Több hónapos egyeztetés, nagyon sok munka előzte meg. Köszönjük, hogy megkaphattuk az egész művelődési házat a két napra. Köszönjük Szak Petrának, Kakukk Hildának, Zöld-Kenyó Orsinak a segítséget. Szabó Balázs profi módon látta el a technikusi feladatot. A Nyugdíjas Klub nagyszerű csapata mindkét napon reggeltől késő délutánig ott volt és segített. Így a 180 fellépő gyerek, a kísérők és a vendégek vendéglátása is zökkenőmentes volt. Ágoston Böbe, Teleház fotósunk végig fotózta a műsort. A három ifjú önkéntesünk közül kettő, Iványi Milán és Iványi Marci a terem berendezését vállalta, a harmadik, Vicsay Csenge pedig plakátozott, vásárolt. Köszönjük közreműködésüket! A Toner Holding és a  CBA  Nagymarosi Trade Kft. támogatta programunkat. Külön köszönöm Szegedi Zoltánné Manyika segítségét,valamint a Teleház asszisztensünknek, Voicila Alexandrának, aki a plakátkészítéstől a szervezésig mindenben vállvetve támogatott, segített.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERAKismarosi Színjátszó Csoport: A tök és a csikó – Fotó: Aradi Szilveszter

Szeretnénk, ha ezeknek a rendezvényeknek folytatása lenne, hagyománnyá válnának. Sikerük jó hírét viszi a térségben és még messzebb  is Kismarosnak.” – mondta el Bán Marianna, a Kismarosi Teleház vezetője.

Cházár András EGYMI Pivár Ignác Tagiskolája Vácról: Óriás bábok játéka

Bot Szilvia

Csoportunk a Cházár András EGYMI Pivár Ignác Tagiskola 8.osztályos tanulóiból önként verbuválódott csoport. Vannak, akik szépen citeráznak, vannak, akik szépen olvasnak mesét, vagy bármit. Vannak, akik egyszerűen szeretnek megmutatkozni mások előtt, vagy szívesen kapcsolódnak barátaikhoz még ha fellépésről van is szó. Ezt felnőttek koordinálják: Bodolai Emese szép hangjával, zenei tehetségével, Szabó Krisztina kézügyességével, bátorításával és mindenfajta segítséggel, amit ember elképzelhet. Bot Szilvia az osztályfőnök, szereti a kihívásokat.

Fellépők: Conway Martin, Ghetinás Bence, Harmath Flóra, Albert Sándor, Lipp Dávid, Bangó Henrietta, Bangó Leila.

Manu-Art Bábcsoport Pomázról: A három kismalac

Madár Péterné

A három kismalac című klasszikus történetet átírtuk közlekedési mesévé, melyben arra hívjuk fel a figyelmet, hogyan vigyázzunk egymás testi épségére az utakon. Így lett “A három kismalacból” baleset megelőzési mese, melyben rávilágítanak a mesében szereplő állatok a közlekedési szabályok pontos betartására. A bábcsoport 7. életévébe lépett, folyamatosan készülnek műsoraink, ez az előadás ebben a tanévben került ”asztalra”, tehát asztali bábjátékkal adják elő 4. osztályos gyerekek, akik 4. éve báboznak a Manu-Art bábcsoportban.

Fellépők: Albert Anna; Szabó Dorottya; Paksy Blanka; Deutsch Petra; Cheek Cecília; Mohácsi Máté; Mészáros Balázs

Kőmazsik Bábcsoport Budapest, Kőbányáról: A kiskakas gyémánt félkrajcárja, Mazsola és Tádéból „A répa”

Vári ildikó

A Kőmazsik Bábcsoport lassan 20 éve működik a Szervátiusz Jenő Általános iskolában. Nevét első bábdarabjuk (Mazsola és Tádé), és az alsó tagozatos gyerekek (mazsolák) ihlették, így lett a kőbányai mazsolákból Kőmazsik. Négyévente, és évente megújuló, összetételét tekintve alsó tagozatos gyerekek a tagjai. Leggyakoribb fellépéseik óvodákban, iskolákban, fesztiválokon könyvtárban, idősek otthonában vannak. Minden évben részt vesznek a budapesti válogatón, és nem egyszer eljutottak Egerbe az országos versenyre, ahol dobogós helyezéseket is elértek. Tanítójuk, Vári Ildikó, abban hisz, hogy a mai gyermekek életét szebbé, élménydúsabbá varázsolhatja a mesék segítségével. A foglalkozások pedig hozzásegítik a bábosok sokoldalú személyiségfejlődését, és olyan emberi értékeket tapasztalhatnak meg, melyek elengedhetetlenek a világban való tájékozódáshoz, a kapcsolatteremtéshez, a teljes élethez.

Fellépők: Kálmán Jázmin, Sztropnik Noémi, Wu Fan Lilla, Nguyen Annh Thu, Czinege Nikol, Hadházi Andrea Zója, Warsányi Varga Vilmos, Sarkadi Gréta, Varga Júlia,
Várnai Marcell, Salem-Ossama Szelim, Hoang Dieu Anh Kitty, Nagy Natasa

Mesejátszók Bábcsoport Budapest, Zuglóból: Falu végén

Molnárné Pataki Márta

Néhány szó a Mesejátszókról. Idén vagyunk 20 évesek .sok sok helyen megfordultunk már országban és kívül . Többször kaptunk Budapest arany minősítést és egyszer Egerben az országos bábfesztiválon elhoztunk egy közönség díjat. 14 éve szervezzük az iskolámmal és a zuglói önkormányzat támogatásával a zuglói gyermek bábfesztivált .Rendszeresen találkozunk határon túli gyermek bábcsoportokkal.is.
2014. -ben a Dél koreai Baráti Társaság meghívására rendeztünk és bemutattunk  egy közös bábelőadást délkoreai gyerekekkel. Nem a díjak adnak lelkesítést, hanem a számtalan gyermekelőadás. Gyerekeknél nincs kritikusabb közönség.
Ha tetszik nekik tátott szájjal és örömmel fogadják ,tapssal jutalmazzák az előadásunkat. Több éve már a Mesejátszók önkéntesek egy alapítványnál és rendszeresen tartanak bábelőadást és kézműves foglalkozást egy felnőtt értelmi fogyatékos napközi otthonban .Legutóbb a Duna TV. forgatott velünk egy rövid filmet. Látható :Médiaklikk 2016 .nov 21. Családbarát műsora:58. perc. A mindenkori tanítványaim érdeklődő alsós tanulók tartoznak a Mesejátszók bábcsapatába.

Fellépők: Oroszi Anna, Takács Luca,  Kedves István Mátyás, Pistik Szófia, Bende Izabella , Mazák Izabella, Szántai Renáta, Györöki Samu, Horváth János

Borostyán Bábcsoport Újkígyósról: Hattyúk tava

Horváthné Bohus Mária

11 éve működik Újkígyóson iskolás gyerekekkel. Több megyei és egyszer országos bábversenyen is részt vettünk. A síkbábtól a pálcás, marionett bot és asztali bábig, többféle játékkal foglalkozunk. Közösen készítjük a bábokat és a díszleteket.

Fellépők: Biri Adél, Ragályi Fanni, Ragályi Lili, Simon Hajnalka, Borsi Ramóna, Bánfi Soma, Kis Vivien

Fónay Márta színjátszókör Vácról: „Népmesék” című produkció

A Fónay – HUMÁNIA – Társulatot, 1997-ben alapította Góczán Zsolt, azóta van jelen Vác életében, olyan neves tanárok tanítottak itt, mint Kopetty Lia színművésznő, Kautzky Ervin színész. A társulat kétszer is elnyerte Vác Város Művészeti Díját! Célkitűzésük között szerepel a “gondolkodva tanulás” és a “önfejlesztés”. Az itt tanultak, nemcsak a színpadon, de az életben is hasznosíthatók, ebben segít a társulat tagjainak, művészeti vezetője, tanáruk: Ruzicska László és Smál-Szilaj Gábor.

A fesztiválra két magyar népmesét hoztak el, aminek különlegessége, hogy hétköznapi kellékeket használva adnak elő, így a fantázia és a színjátékosok kreativitása segítségével jut el a népmesék jókedve és tanulsága a nézőkhöz. Reményeik szerint a játék igazi örömét élhetik így át a nagyérdeművel együtt az ifjú “deszkakoptatók”.

Fellépők: Hevesi Eszter, Hajdú Kamilla, Pazsitka Sári, Kovács Szandi, Czombos Mátyás, Cseledy Attila, Kürtös Mátyás, Kovács Balázs

Hangya Banda, Lázár Vilmos Általános Iskola, Budapestről: Az egyleti gitt

Balla Edit

A Hangyabanda színjátszó csoport 21. éve működik a Lázár Vilmos Általános Iskolában. Tagjai nem válogatott gyerekek, szívesen befogadunk mindenkit, aki szabadidejének egy részét velünk szeretné tölteni. Jelenleg 20 kis elsőssel és 22 öt-hatodikos tanulóval foglalkozunk, természetesen külön csoportban. Ennyi idő alatt számtalan budapesti és országos versenyen szerepeltünk eredményesen, és az ország különböző pontjain léptünk már fel.

Fellépők: Bálint Roberta, Hegyesi Adél, Illés Réka, Lakó Georgina, Drótos András, Kormányos Bence, Miskey Roland és Mucsi Bence.

Váci Waldorf Iskola Színjátszó Csoportja

A Waldorf iskolákban minden évfolyam készít egy-egy színdarabot az év során, amit az iskolának és a szülőknek adnak elő. A dráma szerves része a tanítási óráknak, amivel a gyerekek érzéseiket fejezik ki, egymáshoz való kapcsolódásukat segíti, jótékony hatással van a beszéd és kifejező készség fejlesztésére és ezzel együtt az osztály is magasabb szintre lép az együtt játszásban, alkotásban. Számunkra a folyamat ami igazán fontos, az az út, amin végig megy a gyerek, az osztály, amíg eljut egy-egy előadásig. A János vitéz ötödikes irodalom tananyag. Szövege és tartalma is megfelel ennek a korosztálynak, így esett erre a választásunk. A farsangi időszakban kezdtük a próbákat, azzal a céllal, hogy az egyes szerepekben minél többen kipróbálhassák magukat. Így lett 3 Jancsi,3 Iluska a darabban és számos mesélő, A rendezés, a díszlet, a helyszínek megjelenítése, a kapcsolódó dalok vagy hangszerek a gyerekek ötletei alapján folyamatosan alakultak és nyerték el jelenlegi formájukat. Arató András – zene tanárunk – az utolsó próbák mindegyikén sok jó tanáccsal látta el még a gyerekeket. Egy-egy alkalommal előfordult már, hogy az iskola falain kívül is eljátszotta valamelyik osztály az elkészült előadást, de leginkább a saját kedvünkre, szórakozásunkra és a tanítás-nevelés eszközeként használjuk a színjátszást.

Fellépők: Ali Noel, Csáki Boglárka, Csernák Csenge, Csermely Mátyás, Deguly Zoárd, Dergez Zsombo, Fejes Anna, Gyombolai Luca, Harangozó Tamás, Jablonkai Bálint, Kovács Lóránt, Lelkes Janka , Mátyás Jeremiás, Mihály Ákos, Monáth Kata Sára, Nemes Anna, Nyerges Réka, Papp Csongor, Pásztor Várady Luca, Sándor Balázs, Soltész Tamás

Kismarosi Színjátszó Csoport: A tök és a csikó

Dobay Márti

Egy éve alakult a kismarosi gyermek színjátszókör, de páran csak most ősszel csatlakoztak. Ez a csoport első fellépése. Ami különleges, hogy a korosztály 5 évesektől 14 évesekig terjed, ami ebben a korban nehezen àthidalható, ám a csoportszellem mégis olyan jól kialakult a különböző szituációs helyzetgyakorlatokon és az improvizáción keresztül, hogy a sokféleségnek csak a pozitívuma érezhető. Tulajdonképpen ez a színjátszás lényege. Kor nem számít, egyenlők vagyunk, “egy mindenkiért, mindenki egyért”.

Fellépők: Bogdán Kamilla, Bogdán Barnabas, Manczur Mátyás, Manczur Merse, Vicsay Csenge, Lévay Mirci, Révuti Boglárka, Hodosi Gach Orsolya, Györffy Dóra, Csadó Ármin, Csaba Boglárka, Szenvedi Luca, Dobay Márti

Andi Színjátszósai, Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskola, Szécsényből

Garamvölgyi Andrea, Csizmadia Kinga

Az Andi Színjátszósai társulat a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Színjáték Tanszakaként indult útjára 1998-ban. Kezdetben általános és középiskolás korú diákokból állt. A társulat állandó magját most is a gyerekek alkotják, de 2007-től felnőttek is csatlakoztak a közösséghez. A különböző korosztályok jól megférnek egymás mellett. A csapat ebben a felállásban 2005 óta működik. Nevüket ők választották, a vezető Garamvölgyi Andrea kapcsán, jelezve a kihez tartozásukat. Repertoárjukban főként musicalek szerepelnek. Színpadra állították már a Valahol Európában, A Dzsungel könyve, Hair, Abigél, Twist Oliver darabokat, mely utóbbiért 2009-ben megkapták a Zenthe Ferenc Színházban a legjobb gyerekelőadásért járó „Vastaps” díjat! A nevükhöz kötődik az augusztus 20-i szabadtéri színházi előadás, mely a megye legnagyobb színházi rendezvénye. Idén túl vannak már a 72. egész estés előadásukon, de emellett számtalan irodalmi és kulturális műsorban is közreműködtek. 2011 óta minden évben Musical gálával is készül a társulat, melyben az egész csapat, tehát közel 40 ember szerepel. A ma fellépő csoport erről a gáláról hozott most el dalokat, a Nyomorultak, a Légy jó mindhalálig, a Valahol Európában és a Muzsika hangja című musicalekből, illetve egy rajzfilmből is!

Fellépők: Antal Enikő, Balázs Boglárka, Harik Zoltán, Holecz Zoltán, Horváth Márton, Kiss Panna Sára, Pothoroczki Luca, Pothoroczki Balázs, Szerémi Gábor Soma, Széles Lilla, Tácsik Vanda Edina, Vanya Noémi, Vanya Sára

Gézengúzok, Huzella Tivadar Általános Iskola, Göd

A Gézengúzok színjátszó csoport 21 éve működik ezen a néven. A tagok évről évre változnak, így minden évben meg kell küzdeniük a változással, az újrakezdéssel. Rendszeresen fellépnek a városi rendezvényeken. 21 éve jár a csoport a Zenés Színpadok Országos Találkozójára, ahol nagyon szép sikereket mondhatnak magukénak. A mai műsor, a Magyar Kultúra Napjára készült, ahova igyekeztek a magyar irodalom széles skáláját felvonultatni, a teljesség igénye nélkül. A műsorban Karinthy Frigyes, Nógrádi Gábor, Aranyosi Ervin műveiből hallhatnak részleteket, valamint a Játékkészítők, a Légy jó mindhalálig, és a Valahol Európában “c” musicalekből csendül fel egy-egy dal.

Koreográfia: Hirsch Anett

Ének: Bíróné Csernus Bernadett

Rendezte: Zachár Andrea

Fellépők: Hegedűs Brúnó, Gelencsér Boróka, Kuthy Dóri, Parti Míra, Nógrádi Sára, Nógrádi Benedek, Viga Péter, Berencsi Boglárka, Török Richárd, Kovács Viki, Kovács Panka, Mórocz Lili, Vatai-Frey Rebeka, Torda Barnabás, Nagy Csilla, Nágel Kata, Szilva Sára, Raits Jázmin, Bíró Lilianna, Heim Virág, Papp Brigitta, Papp Nikoletta Enikő, Baraczka Rézi