Jelentős lehűlés jön

0
898

Tájékoztató a 2017. április 19-20 időszak várható időjárásáról, az Országos Meteorológiai Szolgálattól.

Időjárási helyzet:

Sarkvidéki eredetű hideg levegő zúdul térségünkbe. Nagy mennyiségű csapadékra kell számítani, a hegyekben vastag hótakaró képződhet, de a Kárpát-medence nyugati és északi részén síkvidéken is valószínű az eső mellett havas eső, havazás. Az átlagosnál mintegy 8-12 fokkal hidegebb lesz szerdán és csütörtökön, a legmagasabb nappali hőmérséklet helyenként még az 5 fokot sem éri el.

Csapadék:

Kedden késő este éri el a kiterjedt csapadék dél, délkelet felől az országot. A csütörtök estig lehulló csapadék mennyiség területi átlagban 10-50 mm között várható.

Halmazállapot:

Az Északi-középhegységben a 600-700 méter feletti részeken elsősorban havazásra van kilátás.

Megmaradó hó:

Síkvidéken legfeljebb átmeneti lepel-1-2 cm körüli vizes, olvadó hóréteg kialakulása várható egyes körzetekben intenzívebb csapadékhullás idején. A hegyekben ugyanakkor vastag, hozzávetőleg 600-700 méter felett akár 20-30 cm-t is meghaladó tapadó hó is képződhet, amely a lombba borult fákra tapadva okozhat károkat.

Szél:

Nagy területen viharossá fokozódó északi szélre kell készülni. A Nyugat-Dunántúlon szerdán és csütörtökön a legerősebb széllökések elérhetik a 80-100 km/h-t.

Hőmérséklet:

A legalacsonyabb éjszaka hőmérséklet szerdán és csütörtökön síkvidéken általában 0 és +4 fok között várható, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 2 és 9 fok között alakul. Magasabb hegyeinken egész nap fagy várható.