Sváb Emlékezet Centrum avatása Kismaroson

0
1980

„Iskola avató” Kismaroson
(Gondolatok a Sváb Emlékezet Centrum megnyitójáról)

Engedtessék meg, hogy szerénytelenül ugyan, mégis a saját érzéseimre és egykori gondolataimra hivatkozva kezdjek mondanivalómhoz.
Amikor tudomásomra jutott, hogy eladásra került a Kismaros Kossuth Lajos utca 21. sz. épülete,
-egykori iskolánk,- sírva fakadtam. Hangot is adtam ennek a „helyi sajtóban” : „Fejezetek egy kismarosi ház életéből” címmel.
Valószínű, hogy nem csak nekem szorult össze a torkom azokban a napokban, hanem mindazoknak, akik valaha megfordultak ebben az épületben. Akkor így fejeződött be a mondanivalóm: „Nekünk nem csak kő és tégla, nem is csupán egy gyenge állapotú épület volt az, ami eladásra került”.

Györeiné Herth Piroska (b) a kuratórium tagja  és Varga Zoltánné Wiedermann Erzsébet (j) a Falumúzeum alapítójának gyermeke, a gondolatok megfogalmazója

Most, 2022. március 31-én, viszont ezzel kezdem: Újabb fejezethez érkezett a (Kismaros, Kossuth L. utca 21. ) a ház! Visszakapta jogos tulajdonát a település!!!

A gyengélkedő épület új erőre kapott!! Kívül-belül megújult, megerősödött, megszépült. A „régvolt” tanítványok is elámulnának egykori iskolájuk láttán, mint ahogyan mi is ezt tettük, az átadás napján.
Sok mindent megtudhattunk a támogatói háttérről, a tervezők és kivitelezők munkájáról. Elismerés és köszönet a szép, lelkiismeretes munkálatokért!!!

Ez a kis, falusi épület szimbóluma a településnek: a tanulásnak, tudásnak, erkölcsi növekedésnek, múltunk megőrzésének, jelenünk szebbé formálásának.
Nem csak kő és tégla..!! Minden elismerést és köszönetet megérdemel a tulajdon visszavásárlása, a tervek megálmodása, az elképzelések megvalósítása.

Áll az iskola, az egykori ófalu közepén! Délcegen és szépen!

Igaz, a diófa már kipusztult, alatta nincs játszadozó gyereksereg, a hatalmas fekete táblára sem rajzolja a tanító úr az ábc betűit.
A padló olajos szagát sem érezhetjük, de lehet, hogy a „számológép”, mártogatós toll, csattogtató, preparált róka…még előbújhat a padlás rejtekéből. Lehet.!

Mint ahogyan számos múltbéli emlék került elő a falu életéből, és itt, ebben a házban talált otthonra, mint múzeumi tárgy.
Az első gyűjtőkre még emlékezünk, tisztelettel állunk meg gyűjtésük eredményei előtt. De közöttünk élnek azok a későbbiek, akik tovább ápolták, gyarapították az elődök gyűjtéseit.

A kuratóriumi tagság mára újból megfiatalodott.

Dr. Néder Sarolta, a Falumúzeum Alapítvány elnöke, a projekt felelőse
2022. március 31-én az ő munkájukat is dicsérte mindaz, amit láttunk. Odaadással, szeretettel várták a látogatókat.
De nem kevesebb a feladat, amit a továbbiakban folyamatosan végezniük kell: megtölteni az épületet a múlt emlékeivel, a jelen értékeivel. Az ulmi skatulyától napjainkig…….. felelősséggel, történelmi hűséggel, elfogulatlansággal!

Köszönet mindazért, amit megvalósítottatok, jó munkát, sok szép eredményt a továbbiakhoz!!!!


(Varga Zoltánné Wiedermann Erzsébet)


Kiemelt kép: a Sváb Emlékezet Centrum frissen felújított épülete Kismaroson 

Fotó: Néder Katalin