Ételed az életed

0
392

A Csattogó Völgyben május elsején megrendezésre kerülő Sport és Egészség Családi nap egyik vendége lesz Viski Erzsébet, településünk büszkesége, kétszeres olimpiai ezüstérmes és többszörös világbajnok kajakozó.

– Mint nemrég még versenysportoló, mennyiben érezted, hogy a sport és az egészség egymást kiegészítő fogalmak?

– Sport és egészség-bizonyosan szorosan összekapcsolódó és egymást kiegészítő fogalmak, egyik sem létezhet a másik nélkül. Bizonyára teljesen másként alakult volna az életem, ha nem sportoló leszek, ezért nagyon örülök, hogy ezt az utat választottam. A sport erősít mind testileg, mind lelkileg, nevel, és rávezet az egészséges életmódra. Aki egyszer ráérez az ízére, nem tudja abbahagyni, hiszen minden nap érzi jótékony hatásait. Szerintem elsődleges, hogy mindenki azt a mozgásformát találja meg, ami örömet szerez neki, és szívesen végzi  hetente többször.

– Mostanában személyi edzőként dolgozol. Az általad motivált embereket hogyan igyekszel rávenni arra, hogy egészségesebben éljenek?

– Talán segítségemre van a sportmúltam, és az emberek jobban elfogadják a tanácsokat, nem tudom. Mindenesetre nagyon sokakat sikerült már “jó útra” térítenem. Fontosnak gondolom, hogy lépésről lépésre, fokozatosan kell elérni egy állandóan tartható életmódot, mindenkinek próbálom elmagyarázni, hogy a rapid fogyókúráknak semmi értelme nincs. Általában 1-2 hónapot is rá kell szánni. Érdekes belegondolni, hogy esetenként 10-20 kg feleslegtől, amit 10-20 év alatt szedtünk magunkra, miért akarnánk 2 hónap alatt megszabadulni?

– A környezetedben, az edzőtermen kívül szoktál-e praktikus tanácsokat adni mozgással vagy táplálkozással kapcsolatban a családodnak, barátaidnak?

– Igen, van egy olyan szokásom, hogy mindenkit meg szeretnék téríteni. Egyre többen igénylik is, már több edzéstervet készítettem a családom vagy a baráti köröm tagjainak.

– Mennyire fontos szerinted az étkezés az egészségünk megőrzésénél?

– Az étkezésnek azt gondolom extra szerepe van az életmód kialakításánál. A vendégeimnek is legelőször azt magyarázom meg, hogy alakformálás esetében is 70%-ot az étkezés teszi ki. Tehát hiába edzenek akár napi több órát is, ha az étrendjüket nem válogatják meg, az eredmény elmarad. Fontos, hogy ez nem csak a fogyni vágyókra érvényes.

A vékony alkatú emberek legtöbbször azt gondolják, bármit megehetnek, hiszen nem híznak el. Ez teljességgel rossz gondolkodás, mivel ők csak a gyors anyagcseréjüknél fogva tartják az ideális súlyukat.

A cukor, a fehér liszt, a gyors ételek, az üdítők negatív hatása ugyanúgy betegségeket okozhatnak esetükben is. Mindenkinek ajánlom, hogy tartson 1 hónap teljesen egészséges étrendet, és meglátja, mennyi plusz energiája származik a gyümölcsökből, zöldségekből, teljes értékű gabonákból! Tehát fontos: nem kizárólag azért kell egészséges ételeket fogyasztanunk, hogy csökkentsük testsúlyunkat, hanem az egészségünk érdekében is!

– Te mit teszel a mozgáson kívül még az egészségedért?

– A mindennapi változatos edzéseken kívül természetesen egészségesen étkezem, már 5 éve nem eszem cukrot vagy bármi olyat, amiben fehér liszt van. Ha mégis eszem süteményt, az azért lehet, mert a nagymamám külön nekem készíti őket teljes kiőrlésű liszttel, és természetes édesítővel, vagy a kizárólag gyümölcsből, cukor nélkül készített lekvárjaival. Nagyon sok zöldséget és gyümölcsöt eszem, kizárólag olívaolajat használok, és napi minimum 3-4 liter vizet iszom. Láthatjuk, ez nem ördöngösség, csak egy kis odafigyelést igényel! Ezen kívül hetente szaunázok, ami az immunrendszerre, a keringésre és a bőrre is kiváló hatással van.

Aki további kérdéseket szeretne feltenni Böbének sportról, egészséges életmódról, vagy egyszerűen csak szívesen találkozna vele, az május elsején a Csattogó-Völgyben megteheti.

Liebhardt Petra

www.csattogovolgy.hu