Családi kitekintő

0
411

A nógrádi vadasparkot 3 éve mi is körbejártuk terepjáróval – megsimogattuk Pötyi nénit, a szelíd, emberekhez szokott szarvast, aki egy kocsma kertjében nevelkedett, és onnan került ide, de rengeteg vaddisznó és őz is látható. Ha fotózni támadna kedvünk (miért ne?), vadlesekből “támadhatunk” a vadállományra – biztos a siker! (Csak előzetes bejelentkezés alapján – tényleg, alig kaptam időpontot a riporthoz!)

A 130 hektáros vadaspark 300 vadjával ideális kirándulási célpont lehet gyerekes családoknak, és igény esetén tájjellegű ételekkel is szolgálnak a házigazdák. Utána pedig irány a nógrádi vár – szép a kilátás is, és kisgyermekekkel sem ördöngösség meghódítani a várat. Villányi Péterrel, a vadaspark vezetőjével beszélgettem.

– Amikor körbevezeti a családokat a parkban, minek örülnek legjobban a gyerekek?

– Annak, hogy ilyen közelről láthatnak olyan állatokat, amelyeket amúgy kerítésen át tekinthetnek meg máshol. A vadlesből pedig messzebbről szemlélhetik az állatok szabad mozgását – az is páratlan élmény annak, aki nem látott még például szarvascsordát.

– Látom magtár is épült amióta itt jártam. Esetleg terveznek egyéb szolgáltatásokkal, épületekkel bővülni?

– Nem igazán. Ugyanis nem csoportokat vezetünk végig a két órás túrán, hanem csak egy-egy családot, házaspárt. A csoport tagjai zavarhatják egymást. Volt olyan, hogy kísérleteztünk ezzel – egy idősebb házaspárhoz csatlakozott egy kisgyermekes pár – az nagyon nem jött be, ezért letettünk a nagyobb csoportos túrák vezetéséről. Persze anyagilag célszerűbb lenne úgy, de így nagyon családias a túrák hangulata. Tehát nagyon már nem fejlesztünk.

– Hányan tartják karban az egyre bővülő vadasparkot?

– Néhány éve, amikor elindítottuk a parkot, kevesebb vad volt kisebb területen. Ma már egyedül termeli ki a gazdaság a takarmányt, gyümölcsöt, mindent – leszámítva a kukoricát. Jómagam és két fiam is erdész képzettségű, családunk gondozza az állatokat, és végzi el a gazdaság körüli munkák nagy részét.

– Nem kelne el egy kis külsős segítség is néha?

V.P.: Dehogynem, de ezt a munkát – látástól mikulásig – csak szívvel, igazi odaadással lehet csinálni. Ez ma megfizethetetlen.

www.nogradivadaspark.hu

Kemencei kisvasút

2009. május 30. Kemencei Majális

Kemence község május 30-án falunapot szervez, ehhez kapcsolódóan a kisvasút reggel 9:30 és délután 18:20 között folyamatosan, 45 percenként közlekedik. Minden vonat a program helyszínén, az Ifjúsági Tábornál megáll. Kedvezményes jegyek!

2009. május 31. Gyermeknap a kemencei kisvasúton

Minden 14 év alatti gyermek ezen a napon díjmentesen utazhat. Egész nap modellvasút kiállítás, játszóház és rajzverseny! Minden gyermek utazás után kap egy mozdonyainkat ábrázoló kifestőt, amit utána a helyszínen kiszínezhet. A legszebb munkákat múzeumunkban kiállítjuk!

http://kisvasut.hu/view_cikk.php?id=843

Nőtincs

Gyönyörű börzsönyi panorámával rendelkezik a fenyves erdő mellett található nőtincsi tó. Horgászok, figyelem: remek kapás! (Külön honlapot pecásoknak a falu honlapjáról lehet elérni.)

Innen bringával, gyalog irány a Seholszigetre, ahol a Gyermeknap 2009. május 31-én (vasárnap) kerül megrendezésre (állatsimogató, lovasprogramok, kézműves foglalkozások stb.). Egyébként családokat péntektől vasárnapig vár a Seholsziget, nyáron mindenféle táborokkal a gyerekeket.

www.notincs.hu, http://www.seszi.hu/programok.html

Kovács Gabriella