Huszár Károly (1884 – 1940) világhírű színész és a verőcei Pufi kastély

0
1041

Karcsú termetű, sportemberként kezdi pályafutását az a Huszár Károly, aki később Huszár Pufiként, elsősorban kövérségének köszönhette színpadi és filmes sikereit, komikusi rátermettségét.

Külföldön Charles Puffy néven lett ismert burleszk-színész. Magyarországi filmes főszerepei és a kabarévilág után, Németországban is szerencsét próbált. Itt, Hitler hatalomra jutásáig némafilmjeivel arat óriási sikereket. De a hangos filmekben is nagyszerű alakításokat nyújt, többek között Marlene Dietrich oldalán. New Yorkban és Hollywoodban töltött öt éve alatt, mint komikus, sikerrel terjesztette a pesti kabaré jó hírét.

Visszatér hazájába, és 1928-ban Verőcén megvásárolja a Dunakanyar egyik legszebb pontján álló impozáns villát, ahol gyakran tölti szabadságát, és látja vendégül barátait. Gyakori vendégei közé tartozik többek között Karinthy Frigyes író is.

Az épület hatalmas belső terében minden megtalálható az akkori kor színvonalas berendezései közül. Könyvtárszoba, ebédlő, télikert, hall, női hálószoba, férfiháló, vendégszoba, modern fürdőszoba douche-kamrával, hat manzárd szoba, tizenöt méteres Dunára néző terasz, márványmozaikos padló, vadászszoba, csőbútorok, a kertben ezer új gyümölcsfa, magtár, istálló, cselédház. Ezektől kell megválnia fájó szívvel, amikor a második zsidótörvény életbe lépésekor menekülnie kell feleségével az országból. Egyes feltevések szerint, Amerikába menekült, miután mindenét pénzé tette, és ott is élt élete végéig. Mások azt mondják, Japán felé tartva Vlagyivosztokban leszedték őket a vonatról. A kazahsztáni Karagandában lévő Szpaszkij (magyarul: Menedék) lágerbe zárták őket.

Pufi személye a falu számára is emlékezetes maradt. Amellett, hogy vendégül látta a pesti művelt társaságot, befolyt a falu életébe is – szüreti bálokat rendezett a Bereg rétjén, de legendás étvágyáról is sokat mesélnek még az idős verőceiek.

Bonifert Krisztina